GRY
 
 

Omlet z musem śliwkowym

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności średni

TDZ_na_wrzesień_201112.jpg
fot. Łukasz Zandecki, stylizacja: Maria Szkop

Składniki

  • jajko
  • łyżeczka masła
  • 6 węgierek

Przygotowanie

Śliwki umyj i wyjmij pestki. Uduś w garnuszku w odrobinie wody. Zdejmij z kuchni, ostudź i jeśli skórki są twarde, przetrzyj przez sitko. Jajko umyj. Oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę. Wymieszaj je z żółtkiem i wlej na dość ciepłą małą patelnię posmarowaną masłem. Gdy omlet się zetnie od spodu, delikatnie przewróć go na drugą stronę. Zdejmij go z patelni za pomocą łopatki. Uduszone śliwki wyłóż na omlet i złóż go na pół.

źródło: "Twoje dziecko"
Doładuj
Przeładuj