- pół szklanki mrożonego groszku
- szklanka ryżu
- 3 łyżki rodzynek
- ćwierć pieczonego kurczaka (bez skóry) - QAFP
- pomarańcza
- łyżka koperku
- pół łyżki oleju
- sól morska
- łyżeczka cukru
- łyżka soku z cytryny
Ryż ugotuj, mięso pokrój w kosteczkę. Rodzynki umyj, zalej gorącą wodą na 10 minut. Groszek ugotuj, odsącz. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, pokrój. Do soku, który wypłynie, dodaj olej, sok z cytryny, cukier, sól do smaku i wymieszaj. Wszystkie składniki delikatnie połącz, polej sosem i posyp koperkiem. Zamiast groszku możesz ułożyć sałatkę na świeżych listkach dokładnie umytego szpinaku. Jeśli tak woli twoje dziecko, podaj ryż osobno.
Nasza rada: Sałatkę zrób na 2 godziny przed podaniem.
Polecamy przepis: sałatka gyros