kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska

Orzeźwiający pucharek z kremem cytrynowym

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 4 porcje:
- 50–60 dag truskawek 
- 40 dag naturalnego serka homogenizowanego 
- skórka i sok z cytryny 
- 10 listków bazylii 
- 2 łyżki cukru pudru 
- szklanka kremówki 
- 3 łyżki syropu truskawkowego

Dodatkowo: 
- listki bazylii i skórka z cytryny do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół, wymieszaj z nalewką. Odstaw na 10 minut w chłodne miejsce, by przeszły aromatem alkoholu.
2. Listki bazylii opłucz, otrząśnij, rozdrobnij w moździerzu z cukrem pudrem lub. zmiksuj. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj z serkiem, utartą bazylią, skórką i sokiem wyciśniętym z całej cytryny.
3. W schłodzonych szklanych pucharkach ułóż porcje kremu bazyliowo-cytrynowego, przekładając je namoczonymi w nalewce owocami. Odstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij, udekoruj opłukanymi i osuszonymi listkami bazylii oraz startą skórką ze sparzonej we wrzątku cytryny. Podawaj od razu.

Przygotowanie: 20 min
 
Redakcja poleca: Dziecko chodzi na palcach – czy to norma, czy zaburzenie? [WIDEO]
Przyczyn, dlaczego dziecko chodzi na palcach, może być wiele – od niegroźnych po powody chorobowe, np. porażenie mózgowe lub obciążenia genetyczne. Chodzenie na palcach u dziecka wymaga konsultacji ze specjalistą, aby w razie potrzeby wdrożyć leczenie.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy