GRY

Orzeźwiający pucharek z kremem cytrynowym

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 4 porcje:
- 50–60 dag truskawek 
- 40 dag naturalnego serka homogenizowanego 
- skórka i sok z cytryny 
- 10 listków bazylii 
- 2 łyżki cukru pudru 
- szklanka kremówki 
- 3 łyżki syropu truskawkowego

Dodatkowo: 
- listki bazylii i skórka z cytryny do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół, wymieszaj z nalewką. Odstaw na 10 minut w chłodne miejsce, by przeszły aromatem alkoholu.
2. Listki bazylii opłucz, otrząśnij, rozdrobnij w moździerzu z cukrem pudrem lub. zmiksuj. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj z serkiem, utartą bazylią, skórką i sokiem wyciśniętym z całej cytryny.
3. W schłodzonych szklanych pucharkach ułóż porcje kremu bazyliowo-cytrynowego, przekładając je namoczonymi w nalewce owocami. Odstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij, udekoruj opłukanymi i osuszonymi listkami bazylii oraz startą skórką ze sparzonej we wrzątku cytryny. Podawaj od razu.

Przygotowanie: 20 min

Redakcja poleca: Mam prawo do humorów [WYRAŻANIE EMOCJI]
Jak uczyć dziecko wyrażać emocje? Dlaczego nie warto ich tłumić? Zobacz, co na ten temat mówi Dorota Zawadzka. Poznaj też ćwiczenia, dzięki którym nauczysz dziecko dopasowywać emocje do danych sytuacji.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Zapoznanie z nocnikiem

O czym marzą maluchy?