Orzeźwiający pucharek z kremem cytrynowym

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 4 porcje:
- 50–60 dag truskawek 
- 40 dag naturalnego serka homogenizowanego 
- skórka i sok z cytryny 
- 10 listków bazylii 
- 2 łyżki cukru pudru 
- szklanka kremówki 
- 3 łyżki syropu truskawkowego

Dodatkowo: 
- listki bazylii i skórka z cytryny do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół, wymieszaj z nalewką. Odstaw na 10 minut w chłodne miejsce, by przeszły aromatem alkoholu.
2. Listki bazylii opłucz, otrząśnij, rozdrobnij w moździerzu z cukrem pudrem lub. zmiksuj. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj z serkiem, utartą bazylią, skórką i sokiem wyciśniętym z całej cytryny.
3. W schłodzonych szklanych pucharkach ułóż porcje kremu bazyliowo-cytrynowego, przekładając je namoczonymi w nalewce owocami. Odstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij, udekoruj opłukanymi i osuszonymi listkami bazylii oraz startą skórką ze sparzonej we wrzątku cytryny. Podawaj od razu.

Przygotowanie: 20 min

Redakcja poleca: Zaproszenie do Internetowej Szkoły Rodzenia
Przygotuj się z nami do porodu i macierzyństwa. Zapraszamy do Internetowej Szkoły Rodzenia mamotoja.pl!

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Rozwój przez zabawę

Wielkanocne menu