Programowanie żywieniowe zakłada, że to, czym żywimy dziecko w pierwszych miesiącach i latach jego życia (a nawet wcześniej: jeszcze w ciąży!), przekłada się na funkcjonowanie jego organizmu w przyszłości. Szczególnie ważne jest dla metabolizmu człowieka. Odpowiednia dieta, czyli właśnie programowanie żywieniowe, może uchronić dziecko (także w dorosłości) przed chorobami metabolicznymi i cywilizacyjnymi, m.in. cukrzycą typu 2, chorobami serca i krążenia, a nawet niektórymi typami nowotworów. Programowanie żywieniowe dziecka: podstawy co podawać dziecku? jakich błędów unikać? słodycze w diecie dziecka programowanie żywieniowe w ciąży Podstawy programowania żywieniowego Programowanie żywieniowe dziecka jest niezwykle ważne, ponieważ decyduje nie tylko o jego zdrowiu w przyszłości, ale wpływa też na późniejsze świadome wybory żywieniowe. W ramach mądrego odżywiania dziecka komponuj jego jadłospis z żywności bez konserwantów, sztucznych barwników i niezdrowych tłuszczów. Dzięki tym założeniom programowania żywieniowego możesz zaplanować dziecięce zdrowie na lata: Podawaj dziecku warzywa. Nie dawaj zbyt wielu słodyczy. Karm regularnie – nie za rzadko, ale i nie za często. I najważniejsze: traktuj dziecięce żywienie poważnie. Jak zdrowo żywić dziecko? Programowanie żywieniowe dziecka powinno opierać się zbilansowanej diecie bogatej przede wszystkim w warzywa, a nie - wbrew powszechnemu przekonaniu - mięso, które powinno być spożywane najwyżej 2 razy dziennie. Prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, gastrolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, zauważa, że ogromną rolę we właściwym odżywianiu dziecka mają rodzice – to oni przyzwyczajają dziecko do smaków i to oni są odpowiedzialni za to, do czego dziecko będzie wracało w przyszłości: – Mamy nauczyć dziecko,...
Otyłość w dorosłym życiu bardzo często ma źródło w nieprawidłowym żywieniu w najwcześniejszych latach dzieciństwa. To, jak i czym karmimy dziecko przez jego pierwsze 3 lata, „programuje” jego przemianę materii na całe życie. Nadmiar np. białego cukru i niezdrowych tłuszczów, tak samo jak niedobór zdrowych składników (np. zdrowych kwasów tłuszczowych, zawartych w migdałach, oleju rzepakowym, oliwie czy tłustych rybach morskich) może odbić się nie tylko tu i teraz na odporności dziecka, ale zaważyć też w przyszłości na jego zdrowiu.
Aby zapobiegać otyłości u dziecka, postaw przede wszystkim na jakość jedzenia – bardzo często otyłe dzieci mają niedobory ważnych składników w organizmie, przez co częściej chorują i paradoksalnie mają mniej energii. (Czytaj także: Polskie dzieci tyją na potęgę – mówi ekspert).
– Genetyka to mniej więcej 30 proc. tego, co może na nas oddziaływać. Reszta to środowisko – mówi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ekspertka programu żywieniowego VitaMenu*. – Bardzo często otyli rodzice, mający otyłe dzieci mają niewłaściwi styl życia i ten styl życia przekładają na swoje dzieci. Są badania, że ok. 60 proc. osób zachowuje swoje wzorce żywieniowe z dzieciństwa!
Posłuchaj wypowiedzi dr Agnieszki Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia:
Dlaczego w 2014 r. zmieniono schemat żywienia dzieci? – Wyjaśnia specjalista ds. żywienia, prof. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka.
*Program VitaMenu to program żywieniowy, oferujący gotowe receptury do przygotowania odpowiednio zbilansowanych posiłków, które uwzględniają wiek dzieci – zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia. Powstał dzięki współpracy platformy HelpFood Pomocna Żywność z Fundacją „Centrum Rozwoju Medycyny”. Patronuje mu m.in. Rzecznik Praw Dziecka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.