- 1/4 kostki masła
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki mąki
- 5 łyżki brązowego cukru
- 4 jabłka
- szczypta cynamonu
- mrożone śliwki
- płatki migdałów
Zrób kruszonkę: połącz ćwiartkę kostki zimnego masła, 8 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki mąki i 3 łyżki brązowego cukru, siekając je nożem, aż utworzą się grudki różnej wielkości. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Dodaj szczyptę cynamonu i 2 łyżki brązowego cukru. Naczynie do zapiekania spryskaj olejem, ułóż w nim jabłka i kilka mrożonych śliwek. Posyp kruszonką. Zapiekaj ok. 20 minut w 180°C. Posyp płatkami migdałów.