- 1 szklanka pełnoziarnistych płatków owsianych
- 1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki pokrojonych suszonych śliwek
- garść orzechów laskowych
- 1 jabłko
- łyżka masła
- sok z połowy cytryny
Płatki owsiane wymieszaj z suszonymi owocami i zalej wodą i sokiem. Przykryj je szczelnie (np. folią spożywczą) i odstaw do lodówki na noc. Przed podaniem podgrzej owsiankę w dużym garnku, ciągle mieszając. Dodaj łyżkę masła. Dopraw sokiem z cytryny. Następnie przełóż owsiankę do misek i udekoruj orzechami laskowymi i pokrojonym "na zapałkę" jabłkiem.
Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem płatków owsianych
Polecamy: Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą