Potrzebne składniki
– 2,5 szklanki mąki
– 5 dag drożdży
– szklanka mleka
– 2 łyżki cukru
– 6 dag margaryny
– 2 jajka
– 2 żółtka
– łyżka spirytusu
– powidła lub marmolada do nadzienia (najlepiej różane)
– tłuszcz do smażenia (smalec lub zdrowie — olej)
– cukier puder do posypania pączków
Sposób przygotowania
•Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i 3-4 łyżek letniego mleka zrób rozczyn (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczął rosnąć.
• Jajka, żółtka i cukier utrzyj na pulchną masę.
• Do pozostałej mąki dodaj wcześniej przygotowany rozczyn i utarte jajka z cukrem. Teraz zacznij ugniatać ciasto i w miarę ugniatania dolewaj letnie mleko i spirytus. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopiony tłuszcz. Ciasto trzeba ugniatać aż będzie gładkie i będzie odstawać od ręki. (Jeżeli będzie zbyt mokre i lepkie można dodać mąki). Następnie odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce i poczekaj aż podwoi swoją objętość.
• Teraz rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm i szeroką szklanką wykrawaj krążki.
• Na co drugi krążek nałóż trochę powideł (mniej więcej płaską łyżeczkę od herbaty (pamiętaj, że nie może być jej za dużo, żeby łatwo było zlepić ciasto).
• Następnie krążek z marmoladą przykryj drugim krążkiem i dokładnie zlep ich krawędzie. Gotowe pączki układaj na stolnicy oprószonej mąką i zostaw je, aby urosły.
• Kiedy pączki urosną i stwierdzisz, że można je zacząć smażyć rozgrzej tłuszcz i wkładaj do niego po 2-3 pączki. Kiedy się zrumienią po jednej stronie odwróć je na drugą.
• Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową na bibułę, aby odsączyć je z tłuszczu (z obu stron).
• Na koniec posyp pączki cukrem pudrem (najlepiej oprószyć je przy pomocy małego sitka).
Dobre rady
1. Ciasto drożdżowe zawsze wyrabiaj w pomieszczeniu, w którym jest ciepło. Kiedy pozostawiasz je do wyrośnięcia, nie wychładzaj pomieszczenia bo ciasto nie wyrośnie.
2. Przygotuj sobie bibułę do odsączania pączków z tłuszczu.
3. Czy tłuszcz do smażenia jest wystarczająco rozgrzany możesz sprawdzić, wrzucając do niego mały kawałek ciasta. Jeżeli natychmiast wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że możesz zacząć smażenie.
Żywienie
14 lutego 2007
Wypróbuj przepis na pączki z pysznym różanym nadzieniem.
Polecamy
Porady