GRY
 
 

Jajka smażone w cieście

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

jajka w cieście
fot. Fotolia

Składniki

  • 5 jajek
  • pół szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 20 ml mleka
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Cztery jajka ugotuj na twardo. Do mąki dolej mleko i jedno roztrzepane jajko, dodaj posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na małe placuszki. Gdy jajka wystygną, obierz je ze skorupki. Owiń placuszkami. Wstaw do lodówki na 30 minut. W dużym rondlu do głębokiego smażenia rozgrzej olej. Delikatnie wkładaj jajka i smaż 3-4 minuty. Osącz na papierze. Podawaj z sałatą, rzodkiewką oraz ziołowym sosem jogurtowym.

Zobacz więcej przepisów na dania z jajkami
 

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj