GRY
 
 

Pasta z grochu

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

pasta, pasta z grochu, pasta warzywna, kanapka
fot. Fotolia

Składniki

  • ½ szklanki grochu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • cebula
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Groch namaczaj przez noc w 1,5 szklanki wody. Opłucz, zalej 1,5 szklanki świeżej wody i gotuj  na małym gazie, aż ziarenka będą miękkie, a woda wyparuje. Jeśli groch nie będzie miękki, dolej trochę wrzątku i gotuj dalej. Cebulę podduś na oliwie z oliwek, aż delikatnie się przyrumieni. Groch, duszoną cebulę, razem z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku, zmiksuj na jednolitą pastę.

Nasza rada: Delikatnie zrumieniona cebula bardzo dobrze podkreśla smak pasty. Podawaj ją z pieczywem albo jako farsz, np. do naleśników.
 

źródło: "Mamo, to ja"

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj