GRY
 
 

Pieczone mleczko makowe

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 8–10 sztuk:
- 0,5 l śmietany kremówki
- 3 jajka 
- 3 żółtka 
- 20 dag cukru 
- pół laski wanilii 
- 1 łyżka mąki pszennej 
- 3 łyżki płatków owsianych 
- 3 łyżki zmielonych migdałów 
- 1 łyżka sparzonego maku 
- sok wyciśnięty z 1 cytryny 
- spora szczypta cynamonu 
- cukier puder do posypania

Na sos: 
- 20 dag mrożonych owoców jagodowych 
- 1–2 łyżki cukru 
- skórka otarta z cytryny

Sposób wykonania:
1. Na małą patelnię wsyp 10 dag cukru, dodaj sok z cytryny, roztop na karmel. Dodaj 6–8 łyżek wody, dobrze wymieszaj. Wlej karmel do kamionkowych lub porcelanowych foremek, przechylając je na różne strony, aby karmel pokrył dno i boki. Nadmiar przelej do następnej foremki.
2. Śmietanę zagotuj z przekrojoną wanilią. Żółtka i jajka utrzyj z resztą cukru, wymieszaj z mąką pszenną. Nie przerywając ucierania, masę jajeczną zalej gorącą śmietaną. Domieszaj migdały, płatki owsiane i mak. Dopraw cynamonem.
3. Masę wlej do foremek z karmelem, napełniając je do 2/3 wysokości. Piecz 30–40 minut w temp.180 st. Ostudź, odkrój od ścianek, wyłóż na talerzyki.
4. Oprósz cukrem pudrem. Polej wokół kwaskowatym sosem z przetartych rozgotowanych owoców jagodowych doprawionych cukrem i skórką cytrynową.

Przygotowanie: 45 min
Redakcja poleca: 10 najczęściej popełnianych błędów wychowawczych
Starasz się być świetnym rodzicem, a twój maluch nadal jest niegrzeczny? Czasem warto spojrzeć na siebie, by odkryć, gdzie leży problem...

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Kanapkowe wariacje i inne kuchenne inspiracje

Uwaga! Idzie mróz!