GRY
 
 

Pierniczki całuski

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 100 min.

Poziom trudności średni

ciastka, ciasteczka, lukier
fot. Katrin Linke - Fotolia.com

Składniki

Przygotuj je przynajmniej tydzień przed świętami. Zaraz po upieczeniu są twarde i muszą skruszeć.
  • 300 g mąki
  • pół szklanki miodu
  • jajko
  • 100 g cukru
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • jajko do smarowania

Przygotowanie

Zagotuj miód w rondelku. Wlej go do przesianej mąki, w której zrobiłaś dołek, i wymieszaj nożem. Wsyp cukier, przyprawę korzenną, sodę, dodaj łyżkę masła i jajko. Zagniataj ciasto długo i energicznie, żeby pierniczki ładnie wyrosły. Rozwałkuj je, wytnij ciasteczka i układaj na natłuszczonej blasze, posmaruj jajkiem. Powinny się piec ok. 15–20 minut w niezbyt gorącym piekarniku (urosną trzykrotnie). Upieczone i ostudzone przełóż do słoja lub puszki.

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (10 ocen)

5.3
Doładuj
Przeładuj