- 200 g bobu (może być mrożony)
- 2 plasterki szynki
- pół cebuli
- łyżka siekanego koperku
- szklanka mąki
- 50 ml oliwy
- zmiażdżony ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej
- kolendra
- szklanka gorącej wody
Ugotuj bób w osolonej wodzie, obierz, zmiksuj. Szynkę pokrój, zeszklij na oleju z posiekaną cebulą. Wymieszaj z bobem, koperkiem. Dodaj przyprawy. Mąkę przesiej z solą, zrób wgłębienie. Wlewaj powoli gorącą wodę. Zagnieć elastyczne ciasto, cienko rozwałkuj. Filiżanką wykrawaj krążki. Na każdy nałóż porcję farszu, zlep brzegi. Gotuj 5 minut od wypłynięcia. Odcedź. Oliwę i czosnek wymieszaj, polej pierogi, posyp kolendrą.