GRY
 
 

Pierogi z truskawkami

Nawet niejadek nie oprze się pierogom z truskawkami. Przepis dla dzieci od 3 lat.

truskawki
Składniki
– 35 dag mąki,
– jajko,
– łyżeczka oleju,
– letnia woda,
– paczka mrożonych truskawek,
– słodka śmietanka,
– cukier do smaku.

Sposób przygotowania
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj łyżeczkę oleju, wbij jajko. Do masy dolewaj po trochu letnią wodę. Wyrób dość rzadkie ciasto i owiń je ściereczką, by nie obsychało. Rozmroź truskawki. Weź jedną trzecią ciasta i rozwałkuj ją na cienki placek (pamiętaj o podsypywaniu mąki na stolnicę). Wykrawaj szklanką okrągłe krążki i na każdy kładź małą truskawkę lub połówkę większej. Starannie zlep brzegi pierogów. Wrzuć je na lekko osoloną wrzącą wodę. Delikatnie zamieszaj, by nie przywarły do dna ani się nie pozlepiały. Gdy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze 3-4 minuty. Nasza rada: Podaj dziecku dwa, trzy pierożki polane śmietanką i posypane cukrem. Powinny być letnie, gdyż zimne dla malucha są zbyt twarde. Możesz też ozdobić talerzyk rozmrożonymi truskawkami.
Redakcja poleca: Zimna zupa, czyli robimy z dziećmi chłodnik - film
Zobacz, jak szybko przygotować wraz z dzieckiem łagodny chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy. Idealny na upały!

Ocena (0 oceny)

0.0
Więcej:
Doładuj
Przeładuj