GRY
 
 

Pierwsze zupki dla niemowlaka. Jak je przygotować?

Czy wiesz, jak przygotować idealną pierwszą zupkę dla niemowlaka? Podpowiadamy: zupki, kremy, warzywne purée jak je ugotować, by były odpowiednie przy rozszerzaniu diety dziecka.

dziecko, niemowlę, rozszerzanie diety, karmienie niemowlaka
fot. Fotolia.pl
Zupki, kremy, warzywne purée są podstawą dziecięcej diety. Można je podawać już od szóstego miesiąca życia malca. Czy wiesz, jak przygotować idealną – na danym etapie życia dziecka – zupkę?

Zdaniem pediatrów z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, pierwszym uzupełniającym posiłkiem, który podasz dziecku, może być kleik ryżowy. W siódmym miesiącu życia dziecka ugotuj mu pierwszą zupkę jarzynową. Powinna przeważać w niej marchew, ale nie może też zabraknąć ziemniaków i pietruszki. Zmiksuj ją na płynną masę lub przetrzyj przez sitko i podaj malcowi łyżeczką. Po tygodniu ugotuj zupkę na rosole, z mięsem. Dodaj warzywa i ewentualnie masło lub oliwę. Nie zrażaj się zmarszczonym noskiem swojej pociechy ale też nie zmuszaj jej do niczego.

Zalety ugotowanych samodzielnie pierwszych zup

  • Dostarczają płynów. Zupy przyczyniają się idealnie do właściwego nawodnienia organizmu, ponieważ każda porcja zawiera około 200 ml wody.
     
  • Źródło witamin i minerałów. Zupki warzywne dostarczają takich soli mineralnych, jak potas, magnez, żelazo i wapń, oraz witamin, szczególnie karotenu, prowitaminy A, witaminy C i kwasu foliowego.
     
  • Wprowadzają do diety błonnik. Zupki przygotowane na bazie warzyw (seler, kapusta, szparagi, pieczarki, cebula, kabaczek, por, marchew, dynia) z dodatkiem produktów zbożowych (pełnoziarnisty makaron, płatki owsiane, pełnoziarnisty ryż) dostarczają dużych ilości błonnika pomocnego przy regulacji pracy jelit.
     
  • Stanowią pełnowartościowe danie. Zupy z dodatkiem mleka, jogurtu, śmietany, tartego sera, kurczaka czy żółtka posiadają większe wartości odżywcze ze względu na zawartość w wymienionych produktach protein oraz wapnia. W wyjątkowych przypadkach mogą stanowić kompletny posiłek.
Redakcja poleca: Fałszywy niejadek: kto to taki? – film
Moje dziecko nic nie je! – takie zdanie brzmi dramatycznie, ale czy jest prawdziwe? Zdaniem dr Agnieszki Jarosz prawdziwy niejadek to rzadka rzecz w przyrodzie. Wielu małych niejadków bardzo lubi jeść i co więcej: je całkiem sporo. Tylko, że nie to, co trzeba.

Jak przyrządzić pełnowartościowe danie

– Używaj świeżych warzyw.
– Przygotuj zupkę tuż przed jej podaniem. Długie moczenie warzyw przyczynia się do utraty części ich minerałów.
– Gotuj warzywa tak długo, jak jest to niezbędne (około 15-20 minut). Używaj naczyń do gotowania pod ciśnieniem oraz z podwójnym dnem, dzięki czemu skrócisz czas gotowania, a przez to oszczędzisz witaminy.
– Najlepiej nie przechowuj zupki na następny dzień. Jeśli jest to konieczne, czas przechowywania w lodówce nie powinien przekroczyć 24 godzin.
– Nie wylewaj wody pozostałej z gotowania warzyw. Zawiera ona dużo związków mineralnych, możesz ją podać dziecku do picia w butelce.
– Do zup, purée czy do kremów z warzyw nie zaprawianych mlekiem ani śmietaną dodaj, już na talerzu, jedną małą łyżeczkę oliwy z oliwek.

Polecamy: Warzywa, owoce, nabiał, co po kolei w diecie niemowlęcia

Doładuj
Przeładuj