Cóż, chleb z dżemem lub najsłodsze w sklepie płatki nie załatwiają sprawy, zwłaszcza jeśli malec je to samo dzień w dzień. Co w takim razie mu podać?
Po obudzeniu
Na porządne śniadanie powinny się składać:
- Produkty zbożowe. Są źródłem węglowodanów i dostarczają energii. Niemowlęciu podawaj gotowe kaszki i kleiki. Przyrządzaj je na wodzie lub mleku modyfikowanym i wzbogacaj owocami (mogą być ze słoiczka albo mrożone). Starszemu smykowi (od 10. miesiąca życia) możesz przygotować także płatki owsiane lub jęczmienne. Przyzwyczajaj maluszka do różnorodnego pieczywa. Poza zwykłym chlebem i białymi bułeczkami podawaj mu także grahamki (po pierwszym roku) i razowiec (po drugim roku życia) – są w nich węglowodany złożone, które nie „huśtają” poziomem cukru we krwi, oraz błonnik, który jest ważny dla prawidłowej pracy jelit.
- Mleko i jego przetwory. Dostarczają wapnia, potrzebnego m.in. kościom i zębom. Maluszek do trzeciego roku życia powinien pić mleko modyfikowane. Od 11. miesiąca życia podawaj mu również jogurt, kefir, twarożek, a po pierwszych urodzinach także kakao (ale ostrożnie – obserwuj dziecko, czy nie ma uczulenia), kawę zbożową oraz żółty ser.
- Warzywa i owoce. Dostarczają witamin i składników mineralnych. Niemowlęciu dodaj do kaszki przecier owocowy lub warzywny. Starszemu smykowi połóż na kanapce plasterek pomidora czy ogórka, dodaj do twarożku startą rzodkiewkę, kiełki, posiekaną pietruszkę albo owoce (mogą być także mrożone albo ze słoiczka), posyp jajecznicę szczypiorkiem albo daj kawałek papryki czy obranej marchewki do chrupania.
- Wędliny, ryby i jajka. Dostarczają białka niezbędnego do budowy komórek. Starszemu niemowlęciu kilka razy w tygodniu podaj przyrządzoną na maśle jajecznicę albo delikatny omlet. Dziecku po pierwszych urodzinach zrób kanapkę z wędliną wysokiej jakości (szynką, polędwicą). Dwa lub trzy razy w tygodniu podawaj mu zamiast niej jajka, np. w postaci jajecznicy czy pasty jajecznej z twarożkiem i szczypiorkiem.
- Tłuszcz. Jest potrzebny m.in. do rozwoju układu nerwowego i mózgu. Podawaj malcowi prawdziwe masło, a nie podszywające się pod nie miksy masła i margaryny, lub margarynę wysokiej jakości (taką, która nie zawiera tłuszczów trans – informacja na etykiecie).
Żywienie
21 marca 2011
Dzieci, które codziennie jedzą śniadania, są mądrzejsze i zdrowsze od tych, które tego nie robią. O ile oczywiście nie jedzą byle czego.
Polecamy
Porady