Pierzga pszczela
fot. AdobeStock

Pierzga wzmacnia i uodparnia. Jak ją stosować?

Pierzga pszczela ma niesamowite właściwości dla naszego organizmu. Wzmacnia i poprawia odporność. Jest sporo droższa od miodu, ale warto zacząć ją stosować. Czym dokładnie jest pierzga?
Milena Oszczepalińska
Pierzga pszczela
fot. AdobeStock
Pierzga to cenne  źródło białka, aminokwasów, minerałów i witamin. Jest pokarmem pszczół, ale ma tak cenne właściwości, że ludzi również powinni ją spożywać. Gdzie można kupić pierzgę? Oczywiście najlepiej bezpośrednio u pszczelarza. Dostępna jest również w sklepach ze zdrową żywnością, jednak tam może kosztować naprawdę sporo. Produkt ten jest stosunkowo drogi, kosztuje więcej niż miód, ale warto go stosować, bo ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Z czego składa się pierzga?

W skład pierzgi pszczelej wchodzą:
Jest źródłem bardzo wielu cennych dla zdrowia składników, takich jak:
  • witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, PP, E, D, H, K, B12,
  • minerały: żelazo, fosfor, potas, miedź, sód,
  • aminokwasy,
  • białko.
Redakcja poleca: Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? [WIDEO]
Aby sprawdzić, czy miód jest prawdziwy czy sztuczny, wystarczy spojrzeć na etykietę i informacje o składzie. Prawdziwy miód powinien ulec krystalizacji w ciągu kilku, kilkunastu tygodni od jego produkcji.

Jak spożywać pierzgę pszczelą?

Dawkowanie pierzgi powinno wynosić ok. 30-40 gramów dziennie, ale wystarczy spożywać jedną łyżkę na dzień, by zauważyć pozytywne skutki. Przygotowanie pierzgi jest bardzo proste. Wystarczy wieczorem zalać łyżkę pierzgi wodą, a następnie kolejnego dnia wypić ją na czczo. Można też smarować ją bezpośrednio na skórę lub stosować w postaci maseczek, wówczas nasze ciało będzie wyglądało o wiele lepiej i zdrowiej. Pierzga działa nawilżająco i pobudza produkcję kolagenu.

Zobacz też: Alergia na jad pszczół i innych owadów

Pierzga może uczulać

Mimo że jest to bardzo cenny produkt, nie każdy może czerpać z dobrodziejstwa pierzgi. Ponieważ jest to produkt pochodzenia pszczelego, może, podobnie jak miód, uczulać. Osoby, które mają alergię na produkty pszczele nie powinny stosować pierzgi. W przypadku pojawienia się objawów uczulenia należy skontaktować się z lekarzem.

Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy