
Znamy warzywo nr 1 w czasie karmienia piersią! To prawdziwa bomba witaminowa.
To oczywiście pietruszka, a ściślej mówiąc: natka pietruszki. To prawdziwa bomba witaminowa. Warto jednak jeść też korzeń pietruszki.
W natce pietruszki znajdują się niemal wszystkie witaminy, dlatego codziennie warto ją jeść, szczególnie powinna znaleźć się w diecie podczas karmienia piersią. Zobacz, ile dzięki niej możesz zyskać.
W natce pietruszki są m.in.:
Natka pietruszki dzięki swoim składnikom zapobiega anemii, wzmacnia organizm, poprawia widzenie.
Redakcja poleca: Czego brakuje w diecie kobiet karmiących piersią? - film
Korzeń pietruszki zawiera m.in.:
Korzeń pietruszki można jeść w postaci surówek, sałatek, jako dodatek do zup, drugich dań, warzywnych gulaszy, koktajli i soków.
Niektórzy obierają pietruszkę przed ugotowaniem. Nie jest to jednak konieczne. Skórka pietruszki jest bogatym źródłem błonnika, który jest ważny m.in. z powodu zapobiegania zaparciom. Poza tym, warzywa gotowane ze skórką tracą mniej wartości odżywczych.
Zobacz też:
Jakie właściwości zdrowotne ma natka pietruszki?
Łyżeczka posiekanej pietruszki dziennie spowoduje, że twój organizm nie będzie miał niedoboru składników mineralnych i witamin.W natce pietruszki są m.in.:
- witamina C: zwalcza infekcje, jest antyoksydantem wykazującym działanie przeciwnowotworowe,
- beta-karoten (prowitamina A): ważny dla dobrego widzenia, stanu skóry, działa przeciwnowotworowo,
- witaminy z grupy B: ważne dla układu nerwowego, stanu skóry,
- witamina PP: ważna dla stanu skóry,
- witamina K: zapobiega krwawieniom,
- żelazo: zapobiega anemii (niedokrwistości),
- magnez: ważny dla pracy układu nerwowego,
- wapń: niezbędny dla mocnych kości i zdrowych zębów,
- potas: ważny dla pracy serca i układu krążenia,
- mangan: niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ważny dla mocnych kości, wywiera też duży wpływ na poziom libido i sprawność seksualną.
- fosfor: składnik budulcowy kości i zębów,
- miedź: chroni przed osteoporozą, zwiększa odporność, poprawia pracę mózgu,
- błonnik: zapobiega zaparciom, poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiega nowotworom.
Natka pietruszki dzięki swoim składnikom zapobiega anemii, wzmacnia organizm, poprawia widzenie.
Niestety, kobiety karmiące piersią nie odżywiają się dobrze... Badania wykazały, że całkiem niepotrzebnie wykluczają ze swojej diety niektóre produkty - i choć robią to w trosce o dziecko, to nie jest to korzystne. Zobacz, co możesz poprawić w swojej diecie, jeśli karmisz piersią.
Co dobrego w korzeniu pietruszki?
Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza oraz dolegliwości reumatycznych.Korzeń pietruszki zawiera m.in.:
- beta-karoten (prowitaminę A),
- witaminę C,
- witaminę PP,
- witaminę K.
Jak najlepiej jeść pietruszkę?
Natkę pietruszki najlepiej dodawać do różnych dań: kanapek, sałatek, zup, drugich dań. Świetne są też koktajle z dodatkiem natki pietruszki.Korzeń pietruszki można jeść w postaci surówek, sałatek, jako dodatek do zup, drugich dań, warzywnych gulaszy, koktajli i soków.
Niektórzy obierają pietruszkę przed ugotowaniem. Nie jest to jednak konieczne. Skórka pietruszki jest bogatym źródłem błonnika, który jest ważny m.in. z powodu zapobiegania zaparciom. Poza tym, warzywa gotowane ze skórką tracą mniej wartości odżywczych.
Zobacz też: