GRY
 
 

Czy karmiąca mama może jeść pigwę?

Pigwa jest nazywana polską cytryną. Czy rzeczywiście ma takie właściwości jak cytryna? I czy można jeść pigwę w czasie karmienia piersią?

Pigwa
fot. Fotolia
Owoce pigwy dojrzewają we wrześniu i październiku. Są duże i żółte, a kształtem przypominają małe jabłka. Nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne, jednak można z nich przygotować wiele przetworów.

Niedoceniana pigwa

Bogactwem pigwy jest witamina C, której w tym owocu jest rzeczywiście dużo. Dlatego jedzenie pigwy zaleca się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowych zachorowań.
W pigwie znajdują się też witaminy z grupy B, a także wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor.
W medycynie naturalnej zaleca się spożywanie owoców pigwy w postaci soku z dodatkiem miodu przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie.
Redakcja poleca: Jak karmić dziecko piersią cz. 3
Zobacz, jak karmić dziecko w pozycji spod pachy.

Czy karmiąca mama może jeść pigwę?

Karmiąca mama może jeść pigwę - zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, żeby zapobiec infekcjom. Powidła z pigwy warto też jeść zimą i wczesną wiosną, zarówno po to, by zapobiec przeziębieniom, jak pomóc w ich leczeniu.
Jedynymi wyjątkami są nalewki i wina pigwy - karmiąca mama nie powinna pić alkoholu pod żadną postacią, ponieważ przenika on do jej pokarmu.
Czytaj też: 7 produktów niezalecanych w czasie karmienia piersią

Jak jeść pigwę

Pigwę można dodawać do napojów - zamiast cytryny. Dodaje kwaskowatego smaku i witamin. Z pigwy przygotowuje się też znakomite dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina.

Wróć do talerza
Czytaj też: Galaretka z pigwy
Doładuj
Przeładuj