- puszka ciecierzycy, np. marki Sandra
- 2 ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- litr bulionu
- szklanka pomidorów z puszki, np. marki Sandra
- marchewka
- łyżka masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- papryka chili
- wędzona papryka
- Cebulę drobno posiekaj i podduś na maśle przez kilka minut.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchewkę i ciecierzycę.
- Zalej bulionem i gotuj przez ok. 20 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie).
- Dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Dopraw, wedle własnego uznania, papryką chili i papryką wędzoną oraz solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też inne przepisy na pyszne zupy nie tylko dla dziecka