Piknikowe kanapeczki - nasze propozycje

Majówkowy piknik nie może obyć się bez kanapek. Oto propozycje zdrowych, kolorowych i atrakcyjnych kanapeczek dla twojego dziecka.

Pirackie kanapki

Składniki:
– 50 g białego tłustego sera,
– 2 łyżki mleka skondensowanego,
– mielona słodka papryka,
– sól kamienna,
– kilka rzodkiewek,
– kawałek świeżego ogórka.

Sposób przygotowania:
Rzodkiewki umyj, opłucz, zetrzyj na grubej tarce. Ser twarogowy pomieszaj z mlekiem, szczyptą soli i odrobiną papryki w proszku. Dodaj starte rzodkiewki i całość delikatnie wymieszaj dwoma widelcami. Gotową masę nakładaj na małe kromki z bułeczki typu graham. Kanapeczki udekoruj plastrami rzodkiewki i ogórka. Zamiast rzodkiewek możesz dodać do sera drobno posiekany szczypiorek albo koperek. Wzbogacą pastę w witaminę C.
Porcja dla dziecka: 3 kanapki.

Czytaj też: Zdrowe przekąski dla dzieci

Redakcja poleca: Zimna zupa, czyli robimy z dziećmi chłodnik - film
Zobacz, jak szybko przygotować wraz z dzieckiem łagodny chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy. Idealny na upały!

Ziołowe kanapki z szynką

Składniki:
- 2 kromki bułki wrocławskiej
- plasterki szynki
- 2 plasterki serka, np. Hochland
- łyżeczka masła
- do dekoracji świeże listki bazylii i szałwii
- pomidor
- zielony groszek z puszki

Sposób przygotowania:
Kromki posmaruj cieniutko masłem, połóż na nich plasterki sera i szynki. Ostrym nożem okrój ser i szynkę tak, by miały kształt kromek bułki. Z ziół zrób włoski, z groszku oczka, a z pomidora uśmiechniętą buzię.

Polecamy: Co zabrać do jedzenia na majówkowy piknik?



Kanapeczki z pastą jajeczną

Składniki:
- bułka np. wrocławska
- 2 jajka l łyżka tłustego twarogu
- łyżeczka masła
- kilka gałązek szczypiorku 
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Zmiksuj je z twarogiem i masłem. Dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Pastę nałóż na bułeczki. Udekoruj resztką szczypiorku i natką pietruszki.

Zobacz także: Przekąska dla maluszka

Kolorowe kanapki

Składniki:
- kostka twarogu
- 3 łyżki śmietany
- 2 marchewki
- łyżeczka cukru
- koperek
- 2 kromki pieczywa
- masło

Sposób przygotowania:
Twaróg zmiel na gładką masę i wymieszaj ze śmietaną, żeby nie był gęsty. Podziel na pół i przełóż do dwóch miseczek. Koperek umyj, drobno pokrój. Marchewkę umyj, obierz, utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do jednego serka wsyp koperek, starannie wymieszaj. Do drugiego dodaj marchewkę, również wymieszaj, dopraw do smaku cukrem. Kromki pieczywa przekrój tak, by powstały trójkąty. Posmaruj masłem. Każdy trójkąt podziel na pół. Na jednej części ułóż twarożek marchewkowy, na drugiej – z koperkiem.
Nasza rada: Marchewkę najlepiej ucieraj ręcznie, na tarce. Jeśli zrobisz to w malakserze, będzie mniej soczysta.

Polecamy: Na majówkę czas
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy