GRY
 
 

Piknikowe kanapeczki - nasze propozycje

Majówkowy piknik nie może obyć się bez kanapek. Oto propozycje zdrowych, kolorowych i atrakcyjnych kanapeczek dla twojego dziecka.

Pirackie kanapki

Składniki:
– 50 g białego tłustego sera,
– 2 łyżki mleka skondensowanego,
– mielona słodka papryka,
– sól kamienna,
– kilka rzodkiewek,
– kawałek świeżego ogórka.

Sposób przygotowania:
Rzodkiewki umyj, opłucz, zetrzyj na grubej tarce. Ser twarogowy pomieszaj z mlekiem, szczyptą soli i odrobiną papryki w proszku. Dodaj starte rzodkiewki i całość delikatnie wymieszaj dwoma widelcami. Gotową masę nakładaj na małe kromki z bułeczki typu graham. Kanapeczki udekoruj plastrami rzodkiewki i ogórka. Zamiast rzodkiewek możesz dodać do sera drobno posiekany szczypiorek albo koperek. Wzbogacą pastę w witaminę C.
Porcja dla dziecka: 3 kanapki.

Czytaj też: Zdrowe przekąski dla dzieci

Redakcja poleca: Burza w podróży: jak się zachować podczas burzy? [WIDEO]
Co roku od pioruna ginie w Polsce kilkadziesiąt osób! Można się jednak przed burzą ochronić, nawet jeśli zaskoczy was podczas jazdy samochodem albo na spacerze.

Ziołowe kanapki z szynką

Składniki:
- 2 kromki bułki wrocławskiej
- plasterki szynki
- 2 plasterki serka, np. Hochland
- łyżeczka masła
- do dekoracji świeże listki bazylii i szałwii
- pomidor
- zielony groszek z puszki

Sposób przygotowania:
Kromki posmaruj cieniutko masłem, połóż na nich plasterki sera i szynki. Ostrym nożem okrój ser i szynkę tak, by miały kształt kromek bułki. Z ziół zrób włoski, z groszku oczka, a z pomidora uśmiechniętą buzię.

Polecamy: Co zabrać do jedzenia na majówkowy piknik?

Doładuj
Przeładuj