Wszystkie komórki ciała maluszek zbuduje z tego, co dostanie od ciebie! Poza tym, to, jak się teraz odżywiasz: czy jadasz warzywa i owoce, ciemne pieczywo, chude mięso oraz ryby, czy też wolisz colę i hamburgery, ma duży wpływ na zdrowie twojego dziecka także za... kilkadziesiąt lat! Wiele chorób cywilizacyjnych (otyłość, nadciśnienie), ma bowiem początek podobno już w łonie mamy. Jedz więc teraz wyjątkowo zdrowo. Zasada piramidy jest prosta: to, co najważniejsze, znajduje się na dole. Jedz to jak najczęściej. Im wyżej, w stronę wierzchołka, tym mniej tych produktów powinno być na talerzu. A co ze słodyczami, napojami gazowanymi, fast foodami, których w piramidzie nie ma? Najlepiej, jeśli nie będzie ich
również w twoim menu.
ZBOŻA
Pieczywo, płatki, kasze: 4 razy dziennie.
Myślisz, że chleb, kasze, makarony i płatki to tylko źródło niepotrzebnych kalorii i lepiej się bez nich obejść? One są najważniejsze! Znajdują się w nich tzw. węglowodany złożone, które – w odróżnieniu od prostych, obecnych w słodyczach – zapewniają energię na długie godziny. Jest tu też białko, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk oraz błonnik zapobiegający zaparciom.
- Więcej witamin i cennych składników masz w pieczywie razowym i grahamie. Żytni chleb razowy jest dwa razy bogatszy w żelazo i cynk niż biały.
- Wybieraj gruboziarniste kasze. Najbardziej wartościowe: gryczana oraz jaglana.
- Sięgaj po płatki owsiane. Są zdrowsze niż śniadaniowe, nawet te wzbogacone witaminami.
WITAMINY
Warzywa: 3–4 razy dziennie.
Mają mnóstwo składników mineralnych, witaminy oraz błonnik.
- Jedz codziennie ok. 500 g. W kilku porcjach. Najlepiej dodawaj warzywa do każdego posiłku. Na śniadanie mogą to być rzodkiewki, na obiad – gotowane ziemniaki i sałata, a na kolację – pomidor i kwaszony ogórek.
- Wybieraj warzywa jak najbardziej urozmaicone. Każdego dnia inny zestaw. Pamiętaj, że w żółtych i pomarańczowych (dynia, marchew) jest beta-karoten, czyli prowitamina A, która m.in. korzystnie wpływa na wzrok. A w zielonych warzywach, takich jak brokuły, szpinak, zielony groszek, brukselka, sałata, szparagi, kapusta włoska, jest żelazo (dzięki niemu unikniesz anemii) i foliany (zapobiegają wadom neurologicznym u dziecka).
Owoce: 3 razy dziennie.
Są bogate w witaminy, zwłaszcza C, beta-karoten, wiele składników mineralnych oraz błonnik.
- Sięgaj po sezonowe. Maliny, porzeczki, jagody, agrest, poziomki, gruszki, jabłka, śliwki – owoce rosnące w naszej strefie klimatycznej – są najzdrowsze. Zimą korzystaj z mrożonek.
- Ostrożnie z owocami południowymi. Możesz jeść banany, pomarańcze albo mango, ale nieczęsto. Ich spore ilości w diecie mogą spowodować, że maluszek już teraz uczuli się na nie.
Dieta w ciąży
10 lutego 2012
Ile owoców, warzyw, mięsa włożyć na talerz? Przygotowaliśmy specjalną piramidę zdrowego jedzenia na cały okres ciąży.
Polecamy
Porady