czy można pić piwo bezalkoholowe w ciąży

Piwo bezalkoholowe w ciąży – dozwolone czy jednak nie?

Czy kobieta w ciąży może pić piwo bezalkoholowe? Skoro nie można pić alkoholu w ciąży, wiele ciężarnych zastanawia się, czy może zastąpić go piwem zero procent lub piwem bezalkoholowym. Czy takie napoje rzeczywiście są bezpieczne dla mającego się urodzić dziecka?
Małgorzata Wódz
czy można pić piwo bezalkoholowe w ciąży
Piwo bezalkoholowe w ciąży wydaje się bezpieczną alternatywą dla kobiety, która nie może pić prawdziwego piwa. Poza najsłynniejszym Karmi dostępnych jest wiele innych piw określanych jako bezalkoholowe lub piwa „zero procent”. Ciężarne spodziewają się, że wybierając je, zaspokoją ochotę na tego typu napój, a jednocześnie nie zaszkodzą dziecku. Niestety jest to złudne myślenie.

Dlaczego w ciąży nie można pić piwa bezalkoholowego?

Piwo bezalkoholowe zawiera alkohol. Jego nazwa jest myląca, ponieważ określa się nią piwa, które mają stężenie alkoholu do 0,5 proc. A ponieważ w ciąży nie należy przyjmować żadnego alkoholu, picie piwa bezalkoholowego również nie jest polecane. Nawet kierowców przestrzega się przed sięganiem po piwo bezalkoholowe przed jazdą. U niektórych osób po jego wypiciu alkomat może wykazać obecność alkoholu w wydychanym powietrzu (wpływ na to może mieć nie tylko ilość wypitego piwa, ale również tempo metabolizmu i płeć – kobiety np. metabolizują alkohol wolniej). 
Redakcja poleca: Czy w ciąży można jeść majonez i sernik na zimno? [WIDEO]
Masz ochotę na pyszny sernik na zimno, ciastka z kremem a może domowy majonez? Każda z tych potraw może zawierać surowe jajka. Sprawdź, czy w ciąży możesz sobie pozwolić na ich zjedzenie.

Czy ciężarna może pić piwo zero procent?

Ciężarne niekiedy stykają się z informacjami, że mogą pić piwa bezalkoholowe tzw. „zero procent.”. Uchodzą one za zdrowy napój. Ze względu na ich odżywczy skład (i brak alkoholu) sięgają po nie np. biegacze przed maratonem. Kobiety w ciąży powinny jednak powstrzymać się przed piciem piwa „zero procent”. Czym podyktowana jest taka ostrożność? Niestety, nie można mieć pewności, czy zadeklarowana na etykiecie ilość alkoholu (lub jego brak) w rzeczywistości nie jest inna. 

Ile alkoholu w piwie bezalkoholowym?

Zarówno piwo bezalkoholowe (o zawartości alkoholu do 0,5 proc.), jak i piwo „zero procent” w niektórych przypadkach może zawierać więcej alkoholu niż podano na etykiecie. Z badań prowadzonych przez naukowców z The College of Family Physicians of Canada wynika, że niektóre piwa „zero procent” wykazywały obecność alkoholu na poziomie 1,8 proc. Jest to skutkiem procesu produkcji piwa. Fermentacji nie da się tak łatwo upilnować. Niektóre partie piwa mogą zawierać więcej alkoholu niż inne.

Skąd alkohol w piwie bezalkoholowym?

Skoro na etykiecie piwa zero procent w składzie nie wymieniono alkoholu, skąd zatem się on tam bierze? Alkoholu nie dolewa się do piwa. Powstaje w procesie fermentacji alkoholowej słodu, który jest podstawowym składnikiem piwa. W piwie bezalkoholowym wstrzymuje się fermentację na wczesnym etapie lub stosuje metody usuwania alkoholu. Badania przedstawione wyżej pokazują, że nie zawsze odbywa się to precyzyjnie, dlatego picie piwa bezalkoholowego w ciąży jest po prostu ryzykowne.

Dlaczego mała ilość alkoholu w piwie może zagrażać ciąży?

Piwa bezalkoholowe i piwa „zero procent” w porównaniu z innymi trunkami zawierają niewielką ilość alkoholu. Nie od dziś wiadomo jednak, że nawet najmniejsze spożycie alkoholu w czasie ciąży może wpływać na organizm ciężarnej i przyczynić się do powstania niepożądanych zmian w organizmie nienarodzonego dziecka. Dlatego dla kobiety w ciąży najlepszym rozwiązaniem jest abstynencja przez 9 miesięcy.  

Ciężarne, które zdecydują się na picie piwa bezalkoholowego, mogą w niekontrolowany sposób przyjąć również więcej alkoholu. Uważają, że przyjmowany trunek jest bezpieczny i piją go więcej.  

Skutki picia alkoholu w ciąży

Alkohol przenika przez łożysko i dziecko pozostaje pod jego wpływem tak samo jak ciężarna. Stężenie alkoholu w organizmie płodu już po godzinie jest zbliżone do poziomu alkoholu we krwi jego mamy. Podczas gdy organizm dorosłej osoby lepiej radzi sobie z pozbyciem się alkoholu, u nienarodzonego dziecka proces ten przebiega wolniej (dziecko wydala go do płynu owodniowego, a następnie połyka). To sprawia, że skutki picia w ciąży są tak szkodliwe dla prawidłowego rozwoju płodu. 
 

Alkohol ma działanie teratogenne na płód, czyli nieodwracalnie zaburza rozwój dziecka i to na każdej płaszczyźnie (rozwój fizyczny, społeczny, poznawczy i emocjonalny). Wśród konsekwencji pica w ciąży wymienia się:

  • poronienie 
  • przedwczesny poród 
  • niski poziom inteligencji
  • uszkodzenia mózgu
  • niską masę ciała dziecka w chwili narodzin 
  • wady serca i nerek
  • problemy z wzrokiem i słuchem
  • zaburzenia koncentracji uwagi 
  • alkoholowy zespół płodowy (FAS).
 

Zobacz także:

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy