Duszkowa pizzerinka

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności średni

Duszkowa pizzerinka
fot. mat. pras. Konspol

Składniki

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 60 ml mleka
  • 60 ml wody
  • dwie szczypty cukru
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 1/2 puszki pomidorów
  • kilka plasterków szynki z indyka, np. firmy Konspol
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • garść kukurydzy
  • kilka czarnych oliwek
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzej mleko, a następnie dodaj pokruszone drożdże i cukier.
  2. Mieszaj do momentu, kiedy się rozpuszczą.
  3. Do wysokiego naczynia wsyp 2 szklanki mąki, dolej przygotowane wcześniej mleko, letnią wodę, olej i dodaj szczyptę soli.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i zagnieć ciasto.
  5. Wyrobione przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do momentu, aż wyrośnie.
  6. Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na placek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pomidory zblenduj, dopraw pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  8. Tak przygotowanym sosem posmaruj ciasto.
  9. Plasterki szynki z indyka pokrój w kostkę i ułóż na pizzy.
  10. Z żółtego sera wytnij duszki, a z czarnych oliwek małe ośmiorniczki.
  11. Tak przygotowane stworki połóż na cieście.
  12. Pizzę posyp kukurydzą oraz posiekaną natką pietruszki.
  13. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 20 minut.

Zobacz tez więcej przepisów na pizze dla dzieci

źródło: mat. pras. Konspol

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj