GRY
 
 

Placki z jabłkami

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

potrawy
fot. Łukasz Zandecki, Stylizacja: Maria Szkop

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki z amarantusa (może być też ryżowa lub gryczana, gdy dziecko ma tylko skłonność do alergii)
  • 2 jabłka
  • niepełna szklanka wody
  • jajko kurze (lub 3 przepiórcze)
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • oliwa do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce, lekko posyp cynamonem. Różne rodzaje mąki oraz sól wsyp do miski, dodaj umyte jajko (lub jajka przepiórcze) i wlej wodę. Zmiksuj i dodaj starte jabłka. Smaż na oliwie na złoty kolor. Lekko posyp cukrem pudrem.


źródło: "Twoje Dziecko"

Dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

Ocena (5 ocen)

5.6
Doładuj
Przeładuj