Placuszki warzywne

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

placuszki warzywne
fot. AdobeStock

Składniki

  • pół małej dyni (bez skóry i pestek)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 dwie łyżki oliwy z oliwek
  • imbir
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Dynię obierz ze skóry, oczyść z pestek, pokrój na kilka większych kawałków. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, włóż do dużej miski. Do drugiej miski wbij jaja, dodaj oliwę z oliwek, imbir, sól. Zmiksuj, wlej do miski z dynią. Dodaj mąkę, starannie wymieszaj. Olej dobrze rozgrzej na patelni. Smaż placuszki z obu stron, aż ładnie się przyrumienią.

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem dyni
Polecamy: Placki pomarańczowe

źródło: Mamo to ja

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy