
Czy karmiąca mama może jeść pora?
W składzie - podobny do czosnku i cebuli. Bardzo zdrowy, ale czy może go jeść mama w czasie karmienia piersią? Czy przez to nie zmieni się smak jej pokarmu?
Pora jemy rzadko, choć jest to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Podobnie jak czosnek i cebula por ma wiele właściwości leczniczych.
W porach znajduje się wiele ważnych składników, takich jak:
Por zawiera też składniki bakteriobójcze (m.in. związki siarkowe), podobnie jak czosnek i cebula, dlatego zapobiega przeziębieniom i je leczy. Warto jeść pory szczególnie w okresie zachorowań na grypę.
Czytaj też: Leki bezpieczne i niebezpieczne w czasie laktacji
Redakcja poleca: Czego brakuje w diecie kobiet karmiących piersią? - film
Por pobudza laktację i przeciwdziała zastojom pokarmu, ale z drugiej strony może zmieniać smak pokarmu. Dlatego w czasie karmienia piersią można jeść pory, ale tylko od czasu do czasu, i raczej się nimi nie objadać.
Zobacz też: Tarta z porem: przepis
Co dobrego w porze?
Por ma bardzo charakterystyczny ostry smak, dlatego wiele osób go nie lubi, choć na pewno jest bardziej łagodny niż czosnek czy cebula. Staje się łagodniejszy w smaku po ugotowaniu (upieczeniu).W porach znajduje się wiele ważnych składników, takich jak:
- żelazo: zapobiega niedokrwistości (anemii),
- wapń i fosfor: ważne dla kości i zębów,
- miedź: zwiększa odporność, poprawia pracę mózgu, chroni przed osteoporozą,
- potas: ważny dla pracy serca, układu krążenia,
- mangan: niezbędny do pracy układu nerwowego, poprawia stan kości, ma wpływ na poziom libido i aktywności seksualnej
- beta-karoten (ważny dla dobrego widzenia, układu odpornościowego),
- witamina: C: niezbędna dla odporności,
- witamina E: ważna dla skóry, zapobiega nowotworom,
- witaminy z grupy B: ważne dla układu nerwowego,
- kwas foliowy: zapobiega niedokrwistości (anemii).
Por zawiera też składniki bakteriobójcze (m.in. związki siarkowe), podobnie jak czosnek i cebula, dlatego zapobiega przeziębieniom i je leczy. Warto jeść pory szczególnie w okresie zachorowań na grypę.
Czytaj też: Leki bezpieczne i niebezpieczne w czasie laktacji
Niestety, kobiety karmiące piersią nie odżywiają się dobrze... Badania wykazały, że całkiem niepotrzebnie wykluczają ze swojej diety niektóre produkty - i choć robią to w trosce o dziecko, to nie jest to korzystne. Zobacz, co możesz poprawić w swojej diecie, jeśli karmisz piersią.
Pory a karmienie piersią
Jedzenie porów nie jest polecane dla osób mających problemy z wątrobą. Podobnie jak cebula, por może powodować wzdęcia.Por pobudza laktację i przeciwdziała zastojom pokarmu, ale z drugiej strony może zmieniać smak pokarmu. Dlatego w czasie karmienia piersią można jeść pory, ale tylko od czasu do czasu, i raczej się nimi nie objadać.
Zobacz też: Tarta z porem: przepis