Kiedy Twoje dziecko jest przeziębione, kaszle i ma gorączkę, niektóre potrawy są dla niego prawdziwym lekiem. Niektóre posiadają cudowne właściwości i przynoszą szybką ulgę. Czy wiesz, jak przyrządzić swojemu choremu maleństwu najlepszą zupkę-lekarstwo?
W pierwszych latach życia dziecko często się przeziębia. Nie omijają go także choroby typowe dla wieku dziecięcego, takie jak różyczka, ospa. W czasie choroby zwróćcie szczególną uwagę na dietę malca, wykorzystując w tym celu terapeutyczne właściwości niektórych potraw.
Niestrawność
Jeśli dziecko nie ma apetytu, przez kilka dni nie zmuszaj go do jedzenia. Zaproponuj mu potrawy lekko strawne, jak na przykład rosołek z warzyw z kluskami, purée z ziemniaków, marchwi i selera, zupkę cebulową, gotowane owoce (jabłko lub gruszka) lub pieczone ziemniaki z odrobiną masła. Bez względu na apetyt malca, pamiętaj o podawaniu mu dużej ilości płynów. Najlepszy jest sok jabłkowy oraz rosołek z warzyw (przepis umieszczamy poniżej).
Gazy i wzdęcia
Można tego uniknąć dodając do gotowania majeranek, nasiona kminku lub koperku włoskiego.
Zatwardzenie
Pediatrzy polecają następujące potrawy: kabaczek, boćwina, zielona fasolka, szpinak, brokuły oraz inne warzywa zielone przyprawiane oliwą. Wskazane są również świeże owoce, suszone figi i śliwki oraz jogurt.
Biegunka
Podajemy dużo płynów, rosołek z warzyw, ryż, pieczone jabłko, banan oraz duszoną marchew, ziemniaki, kisiel jagodowy.
Gorączka
Przy braku apetytu lepiej nie nalegać. Podajemy rosołek z warzyw z sokiem cytrynowym, sok z mandarynek lub pomarańczy, herbatkę eukaliptusową lub z kwiatu pomarańczy z miodem, z czarnego bzu, lipy. Kiedy wróci apetyt, wskazane są ulubione potrawy dziecka, rosołek z warzyw z makaronem, purée z warzyw oraz warzywa gotowane z ziemniakami i ryżem. Jeśli chodzi o białko (mięso, ryby, mleko, jajka) lepiej będzie poczekać, aż minie gorączka.
Zdrowie
03 stycznia 2007
Kiedy Twoje dziecko jest przeziębione, kaszle i ma gorączkę, niektóre potrawy są dla niego prawdziwym lekiem.
Polecamy
Porady