Próbowaliście kiedyś barszczu miksowanego? Taka gęsta i pożywna zupa to pełnowartościowy posiłek dla dziecka.
Sok z buraków wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie, zapobiega chorobom układu trawiennego i krążenia. Samo zdrowie! W okresie jesiennych infekcji podawaj go całej rodzinie.
Buraczki, pod warunkiem, że nie dodajesz do nich cukru i nie smażysz na tłuszczu, są świetnym dodatkiem warzywnym do obiadu. Spróbuj różnych sposobów: buraczków tartych i gotowanych na zimno lub ciepło lub buraków pieczonych. Świetnie komponują się z serami.
Buraki to nie tylko korzeń, w kuchni świetnie sprawdzają się też młode buraczane liście. Warto je posiekać i podsmażone dodać do ciasta na placki ziemniaczane.
Buraki doskonale nadają się do sałatek. Dobrze komponują się z sezonowymi warzywami i słonymi serami. Dodaj pieczone buraki do sałatki z orzechami i jabłkami.
Smak tradycyjnego barszczu zna każdy i przepada za nim wielu, ale zrobienie prawdziwego buraczanego zakwasu zajmuje dużo czasu. Warto wypróbować szybką, ale zdrową wersję tej zupy - barszcz na zakwasie z ogórków.