GRY
 
 

Dania w słoiczkach – prawdy i mity

Czy naprawdę są zdrowe? Czy to tylko reklamowe hasło? Wyjaśniamy wątpliwości.

Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk
mama, niemowlę, kuchnia dla dziecka, słoiczek, dania gotowe
fot. Panthermedia
Czy naprawdę są zdrowe i bez konserwantów? Można je podawać alergikom? Jak długo karmić nimi niemowlę? Dlaczego mają być lepsze niż zupki gotowane w domu? Pora rozwiać wątpliwości mam.


Zupki, owocowe przeciery, mleczne desery, kaszki z mlekiem i owocami – gotowych posiłków dla niemowląt w słoiczkach, kartonikach lub kubeczkach jest coraz więcej. Są wygodne, bo można je podać zaraz po otwarciu. Ale czy zdrowe? Obalamy mity.

Słoiczki się nie psują, bo mają konserwanty

To, że się nie psują i mają długi termin ważności, jest spowodowane sposobem przygotowania, który zabezpiecza je przed rozwojem bakterii. Dania mięsne i warzywne są sterylizowane, czyli poddawane działaniu temperatury powyżej 100 st.C w wysokim ciśnieniu. Przetwory owocowe mają niższe pH, wystarczy je pasteryzować, czyli ogrzać do temperatury między 60 a 95 st.C.

Sprawdź nasze jadłospisy dla niemowląt!
Redakcja poleca: Dlaczego nasza redakcja angażuje się w Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy?
Nie tylko wrzucamy pieniądze do puszek, ale same z tymi puszkami chodzimy. Czasem my, a czasem nasze dzieci. Poznaj powody, dla których redakcja mamotoja.pl wspiera WOŚP.

Dania ze słoiczka nie nadają się dla alergika

Na pewno uda się znaleźć coś dla dziecka uczulonego na mleko, jajko czy gluten. Musisz tylko uważnie czytać wszystkie informacje o składzie podane na etykiecie. Niektóre firmy mają nawet specjalne linie dla dzieci alergicznych. Często takie dania są złożone tylko z jednego lub dwóch składników; można wybrać takie, które nie powodują u dziecka uczulenia.

Przeczytaj szokujący raport - źle karmimy dzieci

Dieta złożona z gotowych dań będzie bardzo monotonna

Wręcz przeciwnie: asortyment jest obecnie duży, wciąż pojawiają się nowe potrawy. W dodatku jedno danie czasem składa się nawet z kilkunastu składników; jego skopiowanie przez mamę byłoby naprawdę trudne.

Chcesz sama przygotować zupkę dla niemowlęcia? Sprawdź nasze przepisy

Warto je podawać, gdy malec uczy się nowych smaków

Na początku dziecko zjada tylko kilka łyżeczek zupki, więc zamiast ją gotować dla niego osobno z mikroskopijnej ilości składników, prościej otworzyć słoiczek. Gotowe dania są praktyczne również dlatego, że można łatwo je dobrać pod względem konsystencji, gdy maluszek uczy się gryźć.

Dziecko tak przyzwyczaja się do gotowych dań, że potem nie chce jeść normalnego jedzenia

Roczny malec coraz bardziej interesuje się tym, co jedzą pozostali członkowie rodziny. Powoli przechodzi na dietę rodzinnego stołu, a gotowe niemowlęce dania je coraz rzadziej.

Rady, jak gotować dla dziecka

Do przecierów jest sztucznie dodawana witamina C, ale organizm jej nie przyswaja

Witaminę C dodaje się głównie dlatego, że ma ona silne właściwości przeciwutleniające, zabezpiecza więc wartość odżywczą dania. Organizm dziecka przyswaja witaminę C z gotowych dań tak, jak ze świeżych owoców.

Te dania są bezpieczniejsze niż domowa zupka

Mają jedną przewagę: cały proces ich przygotowania jest dokładnie kontrolowany. Mięso, warzywa i owoce są starannie przebadane pod kątem zawartości witamin, składników mineralnych, kalorii. Masz pewność, że nie ma w nich szkodliwych składników: metali ciężkich, pestycydów. Natomiast warzyw, owoców czy mięska kupowanych w sklepie lub na bazarze nikt nie kontroluje.

Test na alergię - sprawdź, czy twoje dziecko ma alergię
dr inż. Anna Stolarczyk
Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk

Pracuje w Klinice Pediatrii w Instytucie "Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka".

Ocena (6 ocen)

4.5
Doładuj
Przeładuj