Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? [WIDEO]

Aby sprawdzić, czy miód jest prawdziwy czy sztuczny, wystarczy spojrzeć na etykietę i informacje o składzie. Prawdziwy miód powinien ulec krystalizacji w ciągu kilku, kilkunastu tygodni od jego produkcji.

Prawdziwy miód ma niezwykle cenne właściwości dla naszego zdrowia, dlatego powinniśmy po niego sięgać regularnie. Wybierając rodzaj miodu, możemy kierować się smakiem, ponieważ każdy jest dobry, o ile nie jest sztuczny. Sprawdzić, czy miód nie jest oszukany, można choćby na podstawie jego konsystencji i danych zawartych na etykiecie.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Stojąc przed półką sklepową z miodami, nie możemy zrobić testu miodu, sprawdzającego, czy zawartość słoika, w którym jest płynny miód, ulegnie krystalizacji. Powinniśmy jednak patrzeć na dwie rzeczy – etykietę i skład produktu. Informacje, które tam znajdziemy, powiedzą nam wiele o jakości danego miodu.

Co nam powie etykieta na miodzie?

„W ocenie jakości miodu pomoże nam etykieta, a dokładniej data produkcji, która się na niej znajduje. Prawdziwy miód jest zdatny do spożycia przez 3 lata od daty produkcji. Jeśli pozostał rok, a on nadal nie skrystalizował się, na pewno jest to miód sztuczny. Prawdziwy po kilku, kilkunastu tygodniach się krystalizuje” – wyjaśnia dietetyk Ewelina Gleń.

Skład miodu: kiedy jest oszukany?

Poza terminem ważności istotny jest skład. „Jeśli na słoiku zawarto informację, że produkt to mieszanka miodów wyprodukowana w krajach Unii Europejskiej lub poza nią, lepiej go nie kupować. Korzystniej będzie skontaktować się z rodzimym, zaufanym wytwórcą i zainwestować w polski, sprawdzony wyrób” – informuje ekspertka.
 
To ciekawe! Produkcja kilograma miodu wymaga od pszczół ok. 60 tys. wylotów po nektar, podczas których siadają na 12 mln kwiatów. By uzyskać pół kilograma substancji, owady pokonują drogę odpowiadającą dwóm okrążeniom wokół Ziemi. Jedna pszczoła wytwarza w ciągu swojego życia łyżeczkę miodu, a kilogram słodkiego przysmaku to wynik pracy całego życia ok. 350–400 jej towarzyszek.
Jaki miód jest najlepszy?
Ewelina Gleń, dietetyk z kliniki Psychomedic.pl, podkreśla, że „to, który gatunek miodu jest najsmaczniejszy, jest kwestią gustu. Najzdrowsze są te ciemniejsze, ponieważ mają więcej składników mineralnych”. Najważniejsze jest jednak to, by kupować miód prawdziwy.

Źródło: Infowire

Zobacz także:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 6 głosy

Zobacz także

Popularne tematy