GRY
 
 

Prawdy i mity o probiotykach, czyli przyjaznych bakteriach

Słowo „bakterie” zazwyczaj kojarzy ci się z chorobami? Niesłusznie, bo oprócz bakterii chorobotwórczych są jeszcze tzw. dobre bakterie, od których zależy zdrowie twojego dziecka. To właśnie probiotyki. Poznaj ich tajemnicę.

maluch, mama, karmienie
W naszym przewodzie pokarmowym mieszkają milionów bakterii. Dostają się tam z tym, co jemy. Przylepiają się do ścian jelit i zaczynają swoją pracę. Ich zadaniem jest utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej, zapobieganie namnażaniu się chorobotwórczych mikroorganizmów i pobudzanie układu odpornościowego do wytwarzania przeciwciał. Ich obecność ma jeszcze inne ważne zalety – chronią przed zaparciami i produkują niektóre witaminy, np. z grupy B oraz witaminę K. Ale to nie wszystko. Potrafią znacznie więcej. Zobacz, czy to prawda, że...

...probiotyki chronią przed alergią

Tak. Lekarze przypuszczają, że mleka modyfikowane z ich dodatkami mogą w pewnym stopniu zabezpieczać dziecko przed uczuleniem, a także łagodzić objawy nietolerancji laktozy. W niektórych krajach, np. w Finlandii, specjalne preparaty probiotyczne podaje się kobietom w ostatnim trymestrze ciąży, aby zabezpieczyć mające się urodzić dziecko przed alergią.

Zobacz też: Jak powstaje alergia pokarmowa?
Redakcja poleca: Jakie leki na gorączkę u dziecka: radzi ekspert – film
Kiedy u dziecka trzeba obniżać gorączkę, lepszy będzie paracetamol czy ibuprofen? Dlaczego bardziej skuteczne są leki w syropie niż w czopku: wyjaśnia prof. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka.

...jogurty to dobre źródło żywych kultur bakterii

Tak i nie. Niestety, tylko do niektórych jogurtów i kefirów dodaje się specjalne szczepy bakterii z grupy Lactobacillus i Bifidobacterium. Natomiast pozostałe mleczne napoje, np. kwaśne mleko, zwykłe kefiry i jogurty zawierają cenne bakterie kwasu mlekowego. Nie można ich jednak uznać za źródło probiotyków. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by szczepy probiotyczne dodawane do żywności były gruntownie badane, między innymi po to, by wykluczyć ich jakiekolwiek szkodliwe działanie.

...dzieci, które brały antybiotyki, powinny dostawać probiotyki

Tak. Antybiotyki dokonują ogromnego spustoszenia we florze bakteryjnej przewodu pokarmowego dziecka. A bez pewnych bakterii nie może on prawidłowo funkcjonować. Po podaniu antybiotyku ilość dobroczynnych bakterii Bifidus spada praktycznie do zera. Nawet po zakończeniu kuracji, jeszcze przez długie tygodnie utrzymuje się w jelitach bardzo niski poziom bifidobakterii. Minie wiele czasu, nim flora bakteryjna się odbuduje. Aby przyspieszyć ten proces, trzeba podawać dziecku preparaty probiotyczne.  Inaczej mogą pojawić się u dziecka biegunki.

Zobacz też: Pytania o antybiotyk

...preparaty probiotyczne trzeba łykać w całości

Nie. Jeśli maluch nie jest w stanie połknąć kapsułki, jej zawartość możesz rozpuścić w letniej wodzie lub mleku. Zależnie od rodzaju preparatu probiotycznego, podawaj go przed lub w trakcie posiłku (zgodnie z informacją na opakowaniu).

...probiotyki są potrzebne dopiero po antybiotykoterapii

Nie. Leczenie powinno iść w parze z podawaniem dziecku gotowych preparatów farmaceutycznych, które zawierają probiotyki. Twój maluch powinien dostawać je nie tylko w trakcie, ale co najmniej dwa tygodnie po zakończeniu kuracji. W czasie leczenia antybiotykami możesz dodatkowo podawać dziecku kefir, jogurt lub mleko acidofilne, zawierające żywe kultury bakterii. To dobrze wpłynie na pracę jego układu pokarmowego. Czy wiesz, że z tego właśnie powodu mali pacjenci Centrum Zdrowia Dziecka otrzymują mleko zakwaszane specjalnym rodzajem bakterii?

...bakterie probiotyczne chronią dziecko przed infekcjami i biegunką

Tak. Probiotyki wytwarzają w jelitach kwaśne środowisko, które nie sprzyja bakteriom oraz wirusom. Produkują substancje podobne do antybiotyków oraz uniemożliwiają przedostawanie się drobnoustrojów do krwiobiegu.

Zobacz też: 5 pytań o dietę dziecka przy biegunce

Probiotyki, czyli niewidoczni przyjaciele

Bakterie kwasu mlekowego, które są w kefirze i jogurcie, kwaśnym mleku i acidofilnym oraz kiszonych warzywach, chronią przed chorobami cywilizacyjnymi.
  • Unieszkodliwiają obecne w jedzeniu substancje toksyczne (np. nitrozoaminy), zapobiegając chorobom nowotworowym.
  • Obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), a to najlepsza profilaktyka miażdżycy i chorób serca.
  • Przeciwdziałają zaparciom, które są jedną z przyczyn nowotworów jelita grubego.
  • Zapobiegają próchnicy – obecność w jamie ustnej bakterii probiotycznych Lactobacillus GG przyczynia się do zmniejszenia liczby bakterii próchnicotwórczych.
Zobacz też: Jak wzmocnić odporność dziecka?
Doładuj
Przeładuj