probiotyki w pieluchach
fot. AdobeStock

Zawartość pieluszki niemowlaka bardzo cenna dla zdrowia

Okazuje się, że zużyte pieluszki dziecięce, a właściwie to, co się w nich znajduje, może leczyć chorych na cukrzycę, osoby z nadwagą, a nawet nowotwory. Wszystko to zasługa "dobrych" bakterii.
Agnieszka Majchrzak
probiotyki w pieluchach
fot. AdobeStock
Naukowcy wyodrębnili probiotyczny koktajl ze szczepów bakterii jelitowych znajdujących się w kale niemowląt. Ten cenny probiotyk poprawia stan jelit - odżywia wyściółkę jelit, zmniejsza ich stan zapalny i pomaga w kontroli apetytu.

Co znajdziemy w pieluszce?

Okazuje się, że dziecięca pieluszka może być cennym źródłem probiotyków. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center w amerykańskiej Północnej Karolinie.

Po analizie zawartości pieluch niemowlaków odkryli w dziecięcej kupie probiotyki, mogące pomóc w zwiększeniu produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Redakcja poleca: Miejsca, które bardzo lubią dzieci i...zarazki [WIDEO]
Są bardziej brudne niż publiczne toalety. Chcesz chronić dziecko przed groźnymi bakteriami? Poznaj 11 miejsc i przedmiotów uwielbianych przez dzieci, na których czai się mnóstwo zarazków.

Dobroczynne dla jelit probiotyki

Kwasy te odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu w dobrym stanie jelit, gdyż odżywiają wyściółkę jelit, zmniejszają ich stan zapalny oraz pomagają w kontroli apetytu. Zwłaszcza osoby z cukrzycą, otyłością, chorobami autoimmunologicznymi i nowotworami mają często za mało krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Dlatego zwiększenie ich stężenia w organizmie osób chorych może wpłynąć na poprawę stanu ich zdrowia.
  [content:0_23298,0_3158,2_1309,1_3296:GALGallery]

Naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center zbadali zależność między szczepami probiotyków pozyskiwanych z kału dzieci a ludzkim zdrowiem. W ramach badań pobrano próbki kału z pieluszek 34 zdrowych niemowląt. Z uzyskanych z przewodu pokarmowego szczepów Lactobacillus i Enterococcus o właściwościach probiotycznych wyizolowano 10 najlepszych szczepów.
  Następnie podano myszom pojedynczą dawkę albo serię pięciu dawek koktajlu 10 szczepów bakterii. Okazało się, że zarówna pojedyncza dawka, jak i seria pięciu dawek poprawiły florę bakteryjną jelit i zwiększyły produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Naukowcy doszli do wniosku, że probiotyki pochodzenia ludzkiego mogą być wykorzystane w leczeniu chorób związanych z zaburzeniem flory bakteryjnej przewodu pokarmowego oraz zmniejszoną produkcją krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Źródło: kopalniawiedzy.pl

Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy