Żyjemy w wielkim pośpiechu, mamy coraz więcej zajęć, coraz mniej czasu. Także na przygotowywanie posiłków. O czym powinniśmy pamiętać w codziennej diecie? Jakich składników nie powinno w niej zabraknąć?
Iwonna Niegowska: Nasz organizm, aby prawidłowo funkcjonować, potrzebuje każdego dnia 60 różnych składników odżywczych. Niezbędne są nam białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy. Niestety nie ma jednego "superproduktu", który dostarczyłby tych wszystkich składników jednocześnie. Zbilansowana dieta to dieta różnorodna, uwzględniająca produkty z różnych grup w odpowiednich ilościach i proporcjach, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Obecnie tempo życia jest szybsze. Coraz więcej czasu spędzamy w pracy, coraz mniej mamy go na przygotowywanie posiłków. Między innymi dlatego coraz większą popularnością cieszą się proste przepisy, np. na dania z makaronem (polecam program "Prosty przepis na dziś").
Zresztą makarony to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które w zbilansowanej diecie powinny dostarczać ponad 50% kalorii. Zaleca się je spożywać do każdego posiłku, najlepiej w postaci produktów z mąką pełnoziarnistą w składzie. Porcja 100 g ugotowanego makaronu zawiera: węglowodany złożone (skrobię) – 70%-75%, białka – 10-13%, wodę – 12%, błonnik – 2-3%, a także witaminy B1, B2 i PP oraz sole mineralne.
Powiększa się oferta produktów gotowych lub instant. Czy są one bezpieczne? Czy mogą je spożywać dzieci (od jakiego wieku) i kobiety w ciąży?
Iwonna Niegowska: Wszystkie produkty spożywcze wprowadzane do obrotu muszą być bezpieczne dla konsumentów. Produkty gotowe dla małych dzieci (do 3. roku życia), takie jak soki czy dania w słoiczkach, muszą spełniać specjalne wymagania w odniesieniu do składu i jakości, co jest regulowane przez odrębne przepisy prawa.
Jeśli produkt nie powinien być spożywany przez określoną grupę konsumentów, np. kobiety w ciąży czy dzieci, prawo nakazuje umieszczenie takiej informacji (ostrzeżenia) na opakowaniu. Nie ma takiego wymogu dla produktów gotowych czy instant przeznaczonych do ogólnego spożycia, ponieważ nie zawierają one składników szkodliwych dla zdrowia i mogą być spożywane także przez kobiety w ciąży. W skład tych produktów wchodzą bowiem głównie suszone warzywa, zioła i przyprawy.
Czy są jakieś ograniczenia w ilości spożywanych tego typu produktów?
Iwonna Niegowska: Jeśli chodzi o ilość spożywanych produktów gotowych lub instant, to zawsze powinniśmy kierować się zaleceniami żywieniowymi i zdrowym rozsądkiem, czyli zachować umiar zgodnie z naczelną zasadą zbilansowanej diety. Każdy produkt spożywczy może być elementem zbilansowanej diety, należy tylko pamiętać, że wszystko zależy od tego, jak często i w jakich ilościach spożywamy poszczególne produkty. Jedne powinny gościć w naszej diecie codziennie, a inne tylko od czasu do czasu.
Zobacz także: Dieta kobiety w ciąży – ile jeść pieczywa, mięsa i warzyw?