
Produkty, o których myślimy, że są zdrowe, a toną w cukrze

Często zdarza się także, że kupujemy produkty, które wydają się nam bardzo zdrowe, tymczasem w ich składzie jest za dużo cukru. Co to za produkty i czym je zastąpić?
Płatki śniadaniowe i musli
Uwielbiane przez dzieci płatki śniadaniowe najczęściej mają w składzie bardzo dużo cukru! Co z tego, że obiecują witaminy, pełne zboża i owoce, jeśli od cukru aż skrzypią zęby?Czym zastąpić? Domową owsianką, naturalnym musli (bez cukru!), a słodycz możesz zapewnić świeżymi lub suszonymi owocami, niewielką ilością miodu lub syropu klonowego.
Gotowe sosy
Czasami brakuje nam czasu na gotowanie, sięgamy więc po gotowce ze sklepu, a tam często ukrywa się dużo cukru, nawet kiedy się tego nie spodziewamy. Sprawdzajcie skład sosów do makaronów czy kuchni azjatyckiej – możecie się zdziwić!Czym zastąpić? Sosem bez cukru oczywiście, najlepiej domowym – ten zawsze jest zdrowszy od gotowca.
Jogurty owocowe
Myślimy, że podając dziecku jogurt, robimy coś dobrego dla jego zdrowia. Niestety nie zawsze tak jest – jogurty owocowe zawierają często zbyt dużo cukru i dodatkowych składników.Czym zastąpić? Gotowe jogurty owocowe łatwo zastąpić jogurtem naturalnym (np. typu greckiego) i świeżymi owocami. Uwaga! Czasem nawet do jogurtów naturalnych producenci dodają cukier!
Woda smakowa
Woda i owoce to bardzo zdrowa kombinacja, prawda? Tak, pod warunkiem, że przygotujemy ją sami. Wody smakowe zawierają za dużo cukru i wcale nie są dobre dla dzieci!Czym zastąpić? Wodę smakową zastąp wodą niegazowaną i świeżymi owocami lub ich sokiem (np. cytrusami, borówkami, arbuzem, malinami).
Batony musli
Batony musli naprawdę kuszą: zdrowa zbożowa przekąska z owocami – tu nie można się pomylić! A jednak... Zawierają bardzo dużo cukru, zboża sklejone są syropem glukozowo-fruktozowym i całe zdrowotne działanie zbóż idzie na marne.Czym zastąpić? Możesz przygotować domowe batony musli lub zaproponować dziecku garść orzechów lub owoce.
Masło orzechowe i smarowidła
Masło orzechowe samo w sobie jest lepszym wyborem niż czekoladowe lub czekoladowo-orzechowe smarowidła, które zawierają bardzo dużo cukru, a jednak w składzie wielu maseł orzechowych, które znajdziemy w sklepach, jest też cukier!Czym zastąpić? Wybieraj masło orzechowe bez dodatku cukru, sprawdzaj skład innych smarowideł, wybieraj dżemy ze 100 proc. owoców.
Cukier znajdziecie też w ogórkach konserwowych, chlebie, napojach owocowych, przecierach pomidorowych. Aby kontrolować spożycie cukru, trzeba wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet!
Zobacz: