przechowywanie mleka matki
fot. AdobeStock

Przechowywanie mleka matki: zasady i sposoby ułatwiające życie

Przechowywanie mleka matki wydaje się skomplikowane, ale zapewnia ogromną swobodę w opiece nad dzieckiem. Trzeba jednak odpowiednio je przechowywać, by do środka nie dostały się bakterie. Dzięki zapasom odciągniętego mleka można spokojnie wyjść z domu, nie martwiąc się, że niemowlę będzie głodne.
Małgorzata Wódz
przechowywanie mleka matki
fot. AdobeStock
Przechowywanie mleka matki jest możliwe, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach, aby pokarm nie tracił swoich cennych właściwości. Od tego, gdzie zostanie umieszczony i w jakiej temperaturze będzie przechowywany, zależą nie tylko jego wartości odżywcze, ale także bezpieczeństwo dziecka. Źle przechowywane mleko matki może być przyczyną zatrucia pokarmowego, które dla wcześniaka, noworodka czy młodszego niemowlaka może być groźne w skutkach.

Przechowywanie mleka matki:

Jak przechowywać odciągnięte mleko

Odciągnięte mleko z piersi możesz przechowywać w specjalnie do tego przeznaczonych sterylnych woreczkach lub pojemnikach (niektóre po dokręceniu smoczka zmieniają się w butelkę do karmienia). Możesz też wykorzystać w tym celu zwykłe plastikowe pojemniki, które masz w domu – pod warunkiem, że są przeznaczone do kontaktu z żywnością i nie zawierają BPA. Pojemniki, w których przechowujesz pokarm dla wcześniaka, powinny być jednorazowe.


Odciągnięte mleko najlepiej dzielić od razu na porcje, które odpowiadają ilości mleka, jaką dziecko wypija podczas jednego karmienia. Jeśli nie odciągasz mleka okazjonalnie, tylko gromadzisz większe zapasy, na pojemnik naklej kartkę i napisz na niej datę, kiedy odciągałaś mleko. Warto umieścić nawet godzinę.

Gdzie przechowywać odciągnięte mleko

W temperaturze pokojowej odciągnięte mleko matki zachowuje świeżość zaledwie kilka godzin. Dłużej możesz przechowywać je, jeśli ulegnie schłodzeniu.
  • Jak przechowywać odciągnięte mleko w lodówce
    Umieść tam pojemnik jak najszybciej po odciągnięciu mleka. Wybierz miejsce, gdzie jest najchłodniej – choć to wygodne, nie stawiaj mleka np. na drzwiach lodówki, temperatura w tym miejscu, podobnie jak w przedniej części półek jest zwykle wyższa, co sprawia, że szybciej będzie się psuć.
  • Jak przechowywać mleko matki w zamrażarce
    To dobre rozwiązanie, jeśli gromadzisz większe zapasy odciągniętego pokarmu. Staraj się mrozić mleko w takich porcjach, jakie zjada dziecko. Zwróć uwagę, czy posiadane przez ciebie pojemniki nadają się do przechowywania w zamrażalniku (muszą być odporne na niską temperaturę). Nie napełniaj ich do samego brzegu, tylko w 3/4, ponieważ mleko z piersi, podobnie jak inne płyny, podczas zamrażania zwiększa swoją objętość.

Nie ma sensu zamrażać pokarmu, który zużyjesz w ciągu kilku dni. Mleko mamy przechowywane w lodówce zachowuje więcej właściwości niż zamrożone. Oczywiście, jeśli musisz skorzystać z opcji mrożenia, twoje mleko nawet po rozmrożeniu będzie lepsze niż modyfikowane.
Ważne: Do przechowania w lodówce lub zamrażarce nadaje się pokarm, który został odciągnięty we właściwy sposób (zobacz więcej: jak odciągać pokarm z piersi?).
Redakcja poleca: Jak karmić dziecko piersią cz. 2
W tej części filmu poznasz wygodne pozycje przy karmieniu piersią.

Ile może stać mleko matki

Opisujemy, jak długo można przechowywać mleko matki, odciągnięte dla niemowlaka urodzonego w terminie oraz dla wcześniaka (układ odpornościowy dzieci przedwcześnie urodzonych jest mniej sprawny, matczyny pokarm powinien być zatem przechowywany krócej, aby nie zaszkodził dziecku).

Przechowywanie mleka kobiecego dla niemowlaka:

  • w temperaturze pokojowej (do 25 st. C) – 4-6 godzin
  • w lodówce (minus 4 st. C) – do 5 dni
  • w zamrażarce w lodówce – do 2 tygodni
  • w zamrażalniku (osobne drzwi z lodówką) – 3-4 miesiące
  • w zamrażarce (osobne urządzenie) – do pół roku

Przechowywanie pokarmu dla wcześniaka:

  • w temperaturze pokojowej (do 25 st. C) – 1 godz.
  • w lodówce (minus 4 st. C) – do 2 dni
  • w zamrażalniku – do 1 tygodnia
  • w zamrażalniku (osobne drzwi z lodówką) – kilka tygodni
  • w zamrażarce – do pół roku
Długie przechowywanie pokarmu jest możliwe, ale lepiej tego unikać, gdyż mleko mamy dostosowuje się do potrzeb dziecka, które wynikają z jego wieku.

Mieszanie świeżego mleko z wcześniej odciągniętym

Jest to możliwe, ale najpierw musisz ochłodzić odciągnięty pokarm. Nigdy nie dodawaj ciepłego mleka do zapasów, które przechowujesz w lodówce lub zamrażarce. Jeśli zbierasz mleko z całego dnia, do porcji trzymanej w lodówce możesz dodać tylko mleko odciągnięte do sterylnego pojemnika i chłodzone przez kilka minut pod zimną wodą. Zebrane w ten sposób mleko może być przechowywane w lodówce maks. przez 24 godziny (od pierwszego odciągania). Po tym czasie musi być zamrożone do przyszłego użycia.
Jeśli chcesz transportować mleko z piersi, przechowuj je w torbie chłodzącej. Odciągnięty pokarm może w niej pozostać do 24 godzin, pod warunkiem, że temperatura mieści się w przedziale od minus 4 st. C do plus 15 st. C.

Rozmrażanie mleka matki

  1. Zamrożone mleko możesz przełożyć do lodówki – rozmrozi się po ok. 12 godzinach. W ten sposób najlepiej rozmrażać mleko, które będzie potrzebne kolejnego dnia.
  2. Po wyjęciu z lodówki mleko warto jeszcze podgrzać, np. w ciepłej wodzie lub w podgrzewaczu do butelek (temperatura wody i podgrzewacza nie powinna być wyższa niż 40 stopni, aby mleko nie utraciło cennych właściwości). Mleko, które podasz dziecku, nie powinno cieplejsze 30-36 st. C.
Do rozmrażania mleka nie używaj mikrofalówki ani gorącej wody. Nigdy nie rozmrażaj też mleka w temperaturze pokojowej. Jeśli dziecko nie wypije całej rozmrożonej porcji, możesz trzymać ją w temperaturze pokojowej przez ok. 2 godziny, a potem ją wylej. Nie wolno powtórnie zamrażać raz rozmrożonego mleka.


O czym świadczy dziwny wygląd przechowywanego mleka matki

Mleko mamy przechowywane w lodówce może się rozwarstwić – oddziela się w nim warstwa tłuszczu. Takie mleko przed podaniem dziecku wystarczy po prostu wymieszać.

Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy