
Czy można dietą poprawić geny, zanim zajdziemy w ciążę i przekażemy je dziecku? Jak przygotować organizm do 9 miesięcy ciąży? Wszelkie zagadnienia dotyczące diety przed ciążą wyjaśnił dla Babyonline.pl dr inż. Tomasz Czernecki, dietetyk genetyczny z laboratorium Vitagenum.
Genodieta a płodność
Dziecko 50% genów dziedziczy od taty i 50% od mamy. Oznacza to, że przez całe życie będzie posiadać swój unikatowy, stały wariant genów. Na to nie mamy wpływu.
Odpowiednio dobrana dieta nie poprawi naszych genów, może jednak uzupełnić np. niektóre niedobory spowodowane ich nieodpowiednią aktywnością. Zanim kobieta zajdzie w ciążę, powinna również skupić się na wyeliminowaniu czynników, które mogą to utrudniać, zaburzać płodność.
Kwas foliowy przed ciążą
Większości kobiet przygotowania do ciąży kojarzą się z przyjmowaniem kwasu foliowego. I słusznie. Zgodnie z zaleceniem Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego kobiety z nieodpowiednim wariantem genu MTHFR powinny sięgnąć po inną postać kwasu foliowego – tzw. L-metylofolian wapnia. Posiadając skrajnie niekorzystny wariant genetyczny (jeden z trzech możliwych, może występować u prawie 17% Polek), powinno się przyjmować L-metylofolian wapnia i co najwyżej niewielkie ilości kwasu foliowego. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że nieprawidłowo funkcjonujący gen MTHFR może prowadzić do wystąpienia chorób układu krążenia, diagnozowanych zazwyczaj w okolicy 45. roku życia. Z tego względu warto po konsultacji z lekarzem i wykonaniu dodatkowych badań rozważyć okresową lub stałą suplementację tej witaminy. Oczywiście, w takiej sytuacji najlepiej jest sięgnąć po naturalne foliany. Ich bogactwo znajdziemy w roślinach zielonych. Z dużą ostrożnością natomiast należy podejść do źródeł kwasu foliowego, z którego metabolizmem nasz organizm ma problem.
Przeczytaj: Jak kwas foliowy wspomaga płodność?
Witamina D przed ciążą
W ostatnich latach udowodniono również, że duże znaczenie w diecie przed ciążą ma właściwa suplementacja witaminą D (niektórzy nazywają ją już hormonem). W tej kwestii geny również mogą przysporzyć nam problemów.
Posiadanie nieodpowiedniej wersji genu transportera witaminy D może przyczynić się do pogorszonego docierania tej witaminy do wszystkich tkanek organizmu. W takiej sytuacji niezbędna jest odpowiednia suplementacja. Nie chodzi tu o "łykanie" dużych dawek witaminy, ale o przyjmowanie odpowiednio mniejszych dawek, częściej w ciągu dnia. Niezbędne będzie również określenie biochemiczne odpowiedniej formy witaminy D - D-25(OH).
Przeczytaj: Witamina D jest potrzebna kobietom, które chcą zajść w ciążę
Waga przed ciążą
Czynnikiem, który w znacznym stopniu może utrudnić zajście w ciążę, jest otyłość (częstość występowania otyłości w ostatnich latach rośnie). Badanie genów i wdrożona terapia może, w niektórych przypadkach, dać fantastyczne rezultaty i ułatwić zajście w ciążę. Należy pamiętać, że w przypadku kobiet, które zajdą w ciążę przed całkowitą redukcją zbędnych kilogramów, niezwykle ważne jest monitorowanie masy ciała. Ogólna zasada? Im więcej zbędnych kilogramów, tym mniej przyszła mama powinna przytyć. Przykładowo - kobieta z BMI przed ciążą o wartości 18,5-24,9 (prawidłowa masa ciała) może przytyć w ciąży 11-16 kg, natomiast kobieta z otyłością (BMI>= 30) powinna przytyć maksymalnie 5-9 kg.
Sprawdź: Kalkulator BMI
Uwaga na niebezpieczne substancje
Przed zajściem w ciążę warto przygotować na to swój organizm – stosować odpowiednią dietę, unikać kontaktu z toksynami. Pamiętajmy, że ciało to nie śmietnik. To, co spożywamy, może stać się budulcem organizmu naszego przyszłego potomka. W tym zakresie każdy dietetyk powinien udzielić wielu interesujących informacji na temat obesogenów jak np. bisfenolu A (BPA), sulfonianu perfluorooktanu (PFOS), kwasu perfluorooktanowego (PFOA), ftalanów, genisteiny, tiazolidynodionu i innych związków, na kontakt z którymi nie powinna być narażona żadna kobieta, a szczególnie ta, która stara się o wymarzone dziecko.
Na wizyty u dietetyka warto również zabierać swojego mężczyznę. Żywność może wpływać na jakość nasienia, czego przykładem może być soja. Nie uszkadza ona plemników, nie wpływa na potencję, ale jej częste spożywanie może przyczynić się do mniejszej gęstości nasienia, co może być czynnikiem utrudniającym poczęcie.
Zobacz także: