Reklama

Reklama

Wykorzystaj nasze rady, a przygotowane potrawy będą smaczne i pełne wartościowych składników.

1. Przygotowanie surowych warzyw. Warzywa korzeniowe wyszoruj, oskrob. Sałatę i szpinak po umyciu dokładnie odsącz na sicie lub w specjalnej suszarce. Marchew i jabłko ucieraj na plastikowej tarce.
2. Gotowanie warzyw. Najlepiej na parze w tzw. parowarze lub garnku ze specjalną wkładką. Jeśli wolisz gotować w tradycyjny sposób, wkładaj warzywa do wrzątku, dodawaj niewiele soli i krótko gotuj – powinny być twardawe.
3. Miksowanie zup i przecierów. Maluchowi podawaj zupy przetarte przez sitko, roztarte na papkę blenderem lub przy użyciu robota, w którym można wybrać stopień rozdrobnienia składników.
4. Gotowanie i duszenie mięsa. Dla najmłodszych dzieci mięso musi być gotowane lub duszone z jarzynami, w garnkach emaliowanych lub ze stali nierdzewnej z grubym dnem.
5. Smażenie i grillowanie. Starsze dzieci mogą jeść mięso grillowane i czasami także smażone – najlepiej na patelni teflonowej lub tytanowej. Przed grillowaniem mięso i warzywa smaruj oliwą za pomocą pędzla.
6. Koktajle mleczne, warzywne i owocowe. Do owoców cytrusowych najlepsza jest wyciskarka, do warzyw i innych owoców – sokowirówka. Koktajl mleczno-owocowy przygotujesz w mikserze.
7. W czym podawać? Dziecko karm łyżeczką dopasowaną wielkością do jego buzi, np. z plastikowej miseczki, w której możesz
też podgrzać posiłek w kuchence mikrofalowej. Przed podaniem potrawę wymieszaj i spróbuj, czy nie jest zbyt gorąca. Ciepłe dania podawaj w miseczce ze zbiornikiem na ciepłą wodę, która utrzymuje temperaturę potrawy.

Reklama

dr Halina Weker, specjalista ds. żywienia dzieci z IMiD

Reklama
Reklama
Reklama