Reklama

Składniki:

Reklama

  • Nowalijki : świeży ogórek, rzodkiewki, szczypiorek, koper, młoda cebulka
  • Maślanka 500 ml-1litr (na oko – dla lubiących rzadki chłodnik więcej, dla wielbicieli gęstej zupy – mniej)

Zobacz też: Ciasteczka żurawinowo- kokosowo- marchewkowe - video przepis >>

Przygotowanie:

Wszystkie nowalijki poszatkuj na tarce z grubymi oczkami lub pokrój nożem.
Ułóż w osobnych miseczkach i posól. Nie za dużo. Zaczekaj aż puszczą sok.
Szczypiorek drobno pokrój, posól odrobinę i zmiażdż łyżką. Wszystkie składniki połącz wraz z sokami i dolej maślankę.
Dosyp koper drobno pokrojony.
Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Można podawać sam lub z młodymi ziemniaczkami polanymi masłem i obficie posypanymi koprem.

Smacznego!

Z dziećmi gotowała Joanna Mentel, która prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci – więcej informacji i program na stronie dzieciakiwformie.pl Zapraszamy na czerwcowe warsztaty Asi w warszawskiej kawiarni "PodwieczorkiPoranki".

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama