Chciałabym, aby w sezonie moje dzieci – trzyletnia Michalinka i 10-miesięczny Olek – jadły szparagi. Co można z nich przygotować? Jola z Łomianek

Reklama

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do połowy czerwca. Te łatwostrawne warzywa zawierają m.in. witaminy C, E, B1 i B2, beta-karoten, magnez, potas, cenną asparaginę i węglowodany, w tym inulinę. Białe szparagi trzeba obrać ostrym nożem, zielone, jeśli są młode – niekoniecznie. Główki szparagów może Pani podać Olkowi ze świeżym masłem, z pozostałych części przygotować zupę-krem. Innym członkom rodziny ugotowane szparagi można podawać na zimno z jajkiem na twardo, sałatą i koperkiem oraz z dodatkiem majonezu wymieszanego z jogurtem lub oliwą i cytryną. Doskonałe są też na ciepło z masłem i tartą bułką, jako dodatek do makaronu lub zapieczone pod beszamelem.

Reklama

Odpowiada: dr hab. Halina Weker, dietetyk. Od 18 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na UM w Warszawie.

Reklama
Reklama
Reklama