Owocowe sosy
- "Twoje dziecko"
Mój czteroletni synek często się przeziębia. Chcę mu zapewnić witaminy w diecie, ale Jurek nie lubi owoców z mrożonek, mówi, że są „rozciapane”. Co robić, by je polubił? Teresa z Wrocławia
Aby zachęcić synka do jedzenia mrożonych owoców, może Pani przyrządzać z nich lekko słodzone sosy. Szklankę mrożonych truskawek lub malin płuczemy po bieżącą wodą, przesypujemy cukrem, rozmrażamy w kuchence mikrofalowej lub na dolnej półce lodówki, miksujemy i używamy do polewania, np. naleśników, omletów, pierogów z serem, ryżu, budyniu, lodów. Można też zrobić domowy kisiel – do gotujących się owoców dodaje się rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Warto też dodawać nierozmrożone owoce do galaretki.
Odpowiada: dr hab. Halina Weker, dietetyk. Od 18 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na UM w Warszawie.