Przyprawy prosto z parapetu
Wyhoduj przyprawy na własnym oknie. Będą aromatyczne i pełne witamin.
1 z 3
Szczypiorek
Do miski wsyp białe kamyczki z kwiaciarni i wsadź w nie małe kiełkujące cebulki. Obficie podlej i dbaj, by cebulki cały czas miały mokro. Po kilku dniach szczypiorek zacznie rosnąć. Zaletą kamykowej uprawy jest to, że można wyciągnąć cebulkę i pokazać dziecku, jak urosły korzonki.
2 z 3
Natka
Na talerzyk nalej około pół centymetra wody. Weź kilka pietruszek z maleńką nacią, zetnij większość korzenia, zostawiając około centymetra i włóż warzywa na talerzyk z wodą. Ustaw w miejscu ciepłym, nasłonecznionym.
3 z 3
Rzeżucha
Odwróconą do góry dnem miseczkę (musi mieć mniejszy obwód niż talerzyk) połóż na talerzyku i obłóż ją zwilżoną watą. Nasiona rzeżuchy namocz w wodzie na dwie godziny i wyłóż je na wilgotną watę. Uprawa powinna stać w jasnym i ciepłym miejscu. Podlewaj codziennie, nie dopuszczając do przesuszenia podłoża. Zetnij rzeżuchę, gdy będzie miała 5–7 centymetrów.