Rozgrzewające warzywne potrawy na długie, jesienne wieczory
Razem z nadejściem jesieni, zmienia się także nasze menu – letnie sałatki, chłodniki czy lody zmieniamy na potrawy cięższe, ciepłe, rozgrzewające.
Nie znaczy to wcale, że musimy zrezygnować z warzyw i owoców! Jesień to doskonała pora na to, by wykorzystać sezonowe produkty i napełnić kuchnię smakiem i kolorem. Zobacz nasze propozycje na jesienne menu:
Śniadanie – gdy poranki są już chłodne, ciepłe śniadanie to doskonałe rozwiązanie na rozgrzewkę! Zjedz owsiankę z owocami lub jajecznicę z warzywami. Rano, do posiłku wypij szklankę ulubionego soku – ugasi pragnienie i dostarczy Ci wielu witamin i składników mineralnych na dobry początek dnia.
Drugie śniadanie – nie zapomnij zabrać do pracy jabłka, które z przyjemnością schrupiesz, gdy dopadnie Cię głód.
Obiad – jesień jest pełna świeżych warzyw i owoców. W połączeniu z rozgrzewającymi przyprawami (pieprz cayenne, imbir, kurkuma) i ziołami, można z łatwością stworzyć proste
i sycące danie. Postaw na dania jednogarnkowe – są proste w przygotowaniu i... nie ma dużo zmywania. Szczególnie polecamy warzywne leczo z kolorowej papryki i cukinii lub gęste zupy – kremy (np. z pomidorów, marchwi czy dyni).
Podwieczorek – masz ochotę na coś słodkiego? Postaw na domowe ciasta i ciasteczka! O tej porze roku najlepsze ciasta to te, które zawierają sezonowe owoce – śliwki, gruszki, jabłka. Skuś się na aromatyczną szarlotkę z cynamonem albo owsiane ciasteczka z morelami i żurawiną.
Kolacja – powinna być lekka, by nie kłaść się spać z pełnym brzuchem. Zdecyduj się na owocową sałatkę, kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa z warzywami lub twarożek z pomidorem czy rzodkiewką.
Więcej pysznych przepisów szukaj na www.5porcji.pl