Reklama

Ostatnio pojawiła się w sklepach nieznana mi ryba o nazwie barramundi. Co to za ryba? Jak ją podawać trzyletniemu dziecku? Ewa z Olsztyna
Rzeczywiście w Polsce ryba ta nie była znana. W naturze barramundi żyje w przybrzeżnych wodach tropikalnych, ale miejscem tarła są ujścia rzek. Tylko łosoś zawiera więcej kwasów omega-3 od barramundi. Pierwsza w Polsce ekologiczna hodowla tej ryby działa pod Olsztynem. Można przyrządzać ją jak każdą inną rybę: smażyć, piec, gotować z niej zupę. Jej mięso jest zwarte, smaczne i pozbawione ostrych małych ości.

Odpowiada: dr hab. Halina Weker, dietetyk. Od 18 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na UM w Warszawie.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama