Reklama

Jesienne crumble ze śliwkami

Reklama

Składniki na 1 ciasto:

  • 1/2 kg śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 7 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru pudru
  • zimne masło – na oko* (wyjaśnienie niżej)

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

Śliwki umyj, usuń ogonki i wyjmij ze środka pestki. Pokrój owoce na połówki. W dużej misce wymieszaj owoce z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Blachę wysmaruj masłem (spód i boki), przełóż do niej śliwki i rozłóż je równomiernie na całym spodzie. Uwaga – nie musisz posypywać śliwek cukrem – owoce same w sobie są słodkie, dodatkowo smak osłodzi też kruszonka.

Oszczędzając sobie dodatkowego mycia naczyń, weź tę samą miskę, w której były śliwki i wsyp do niej mąkę i cukier puder. Do nich dodawaj na oko masła.

Zobacz też: Ciasteczka żurawinowo- kokosowo- marchewkowe - video przepis >>

*Masła na oko – ma być tyle, żeby podczas mieszania powstało ciasto przypominające okruchy chleba. Ja zaczynam zazwyczaj od trzech łyżek i jeśli potrzeba, dodaje stopniowo po trochę, aż uzyskam tę konsystencję, o którą mi chodzi.

Gotową kruszonką posyp śliwki.

Włóż do piekarnika na 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się przypiecze.
Dobra wiadomość – nie trzeba czekać, aż ostygnie, można jeść ciepłe.

Smacznego!

Z dziećmi gotuje Joanna Mentel - Book me a cookie & Dzieciaki w formie. Facebook.com/bookmeacookie, bookmeacookie.pl

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama