Reklama

Wiatraczki są ulubionymi ciasteczkami dzieci. Nie tylko dlatego, że są smaczne ale dodatkowo kolorowe i mają ładny kształt. Dzieci uwielbiają dekorować je różnymi lukrami i ozdobami.

Reklama

Składniki:
- 125 g roztopionej margaryny Kasi
- 150 g twarogu
- 70 ml mleka
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:
- 1 biała polewa czekoladowa
- kolorowe posypki cukiernicze

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Jak zrobić ?
Roztopiona Kasię wymieszać z mlekiem i cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i twaróg. Wszystkie składniki ciasta wymieszać mikserem, następnie przełożyć na stół i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm i pokroić na kwadraty 10x10 cm. Każdy róg kwadratu naciąć do połowy i co drugi złożyć do środka, lekko docisnąć, aby powstały wiatraczki. Wiatraczki układać na wyłożonej papierem blaszce i piec w 180ºC około 20 min.

Upieczone i ostudzone wiatraczki dekorujemy polewą czekoladową i posypkami.


Powrót do artykułu »

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama