Reklama

Moje dzieci i mąż bardzo lubią rosół. Jak dobrze ugotować tę zupę? Teraz, gdy mieszkamy bez teściowej, nie mam się kogo poradzić. Julia z woj. świętokrzyskiego

Reklama

Rosół jest królem polskich zup. Częściej niż on na polskich stołach gości tylko pomidorowa. Proponuję najprostszy sposób ugotowania dobrego rosołu. Proszę wziąć 3/4 kg mięsa wołowego i pół kurczaka (smaki tych mięs wzajemnie się uzupełniają) i po umyciu oraz usunięciu tłuszczu zalać zimną wodą. Teraz należy dodać obraną włoszczyznę, kilka ziarenek pieprzu i wolno gotować pod przykryciem 2–2,5 godziny. Niektórzy dodają kawałek kapusty włoskiej, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Jeśli rosół ma być klarowny, podczas gotowania trzeba zbierać łyżką szumowiny. Jeśli nie, można tego nie robić, bo szumowiny to po prostu ścięte białko. Rosół podaje się z cienkim makaronem, lanym ciastem lub zasypuje łyżką kaszki manny. Do talerzy można włożyć kilka talarków gotowanej marchewki i koniecznie posypać natką pietruszki.

Reklama

Odpowiada: dr hab. Halina Weker, dietetyk. Od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na UM w Warszawie.

Reklama
Reklama
Reklama