


Ziemniaki z nadzieniem
Pyszne, pożywne obiady wcale nie muszą być drogie. To tylko pozory, że na smaczny obiad musisz wydać połowę pensji, a następnie spędzić cały dzień w kuchni. Pora zacząć doceniać sezonowe przysmaki, warzywa, kasze, pierogi, placki i kluseczki.
Kolejna zaletą większości polecanych potraw jest to, że doskonale smakują również drugiego dnia, na zimno, odgrzane, odpieczone, podsmażone. Nie boj się też mrożenia!
Kto powiedział, że ziemniaki muszą być nudne? Zwłaszcza teraz, na wiosnę, kiedy są młode i aromatyczne, warto przygotować pieczone ziemniaki z nadzieniem: z twarogu i szczypiorku, wędzonego łososia czy warzyw.
Czytaj też: Placki nie tylko ziemniaczane

Pierogi z owocami
Pierogi są nie tylko niedrogie, ale i pyszne i wszystkie dzieci je uwielbiają - zwłaszcza pierogi z owocami. Podaj je z jogurtem.
Czytaj też: Pierogi i pierożki - 8 przepisów

Kopytka
Kopytka są świetną i tanią bazą to przygotowywania różnych potraw: możesz dodać do ciasta zioła, orzechy, dynię, podać je podsmażone, zapieczone z serem lub z gulaszem. Wypróbujcie przepis na kolorowy gulasz z kopytkami.
Czytaj też: Pyszne dania z kluseczkami

Kluski leniwe
Kluski leniwe to szybkie w przygotowaniu, pełne twarogu, uniwersalne danie - świetne jako baza do dań słonych i słodkich. Polecamy kluski leniwe z masłem.
Czytaj też: Kopytka w nowej odsłonie - 3 pyszne przepisy

Zapiekanka z cukinią
Zapiekanki to niedrogi sposób na pożywny obiad, można wykorzystać do nich produkty z lodówki, na które nie masz innego pomysłu - warzywa, końcówkę sera, wędliny, pieczone mięso. Polecamy przepis na zapiekankę z cukinią.

Potrawka z kurczaka
Kurczak to dobre i niedrogie źródło białka. Jeśli dodasz do niego sezonowe warzywa i podasz z sosem - masz pyszne danie dla całej rodziny, które na pewno nie zrujnuje twojego portfela. Wypróbuj potrawkę z kurczaka.
Czytaj też: Szaszłyki z grilla - 6 przepisów



Chomik Wincent i świat sztuki: Stanisław Wyspiański Anna Chudzik, Izabela Marcinek Bosz Dla każdego Cena: 16,90 zł "Chomik Wincent i świat sztuki: Stanisław Wyspiański" to część serii poświęconej życiu i twórczości artystów polskich. Są tu rzeczy niezbędne przy tego typu pozycjach – elementy biografii i reprodukcje dzieł. Mogłoby tchnąć nudą, a jest świetnie. Nie ma zbędnych dat i informacji. Autorki – Anna Chudzik i Izabella Marcinek – selekcjonowały i udostępniały wiedzę na miarę kilkulatka. Pokazały mu, że sztuka jest nie tylko uniwersalnym językiem, ale także pasjonującym sposobem na życie. Dzieci dostają wskazówki jak sposobem domowym wykonać witraż lub portret – rzeczy, w których Wyspiański był niezrównany. W ten sposób zostaje rzucony pomost między sztuką tworzoną przez artystę 100 lat temu a człowiekiem XXI wieku. Przy okazji mały czytelnik styka się z szeregiem pojęć – dizajn, antyk, polichromia – klarownie wyjaśnianych. Elementem "sympatyzującym" jest postać chomika – przewodnika po tym świecie, który chętniej psoci niż wyjaśnia. Katarzyna Kubisiowska