Po nocnym śnie pierwszy posiłek jest bardzo ważny, gdyż ciało potrzebuje nowych składników energii. Dlatego też przyzwyczajaj dziecko do zjedzenia obfitego śniadania. Dzięki temu rozpocznie dzień w pełni sił.
Podstawą śniadania powinno być mleko (np. zupy mleczne) lub przetwory: twaróg, kefir lub jogurt z owocami, kawa zbożowa lub kakao. W zestawie śniadaniowym małego dziecka należy uwzględniać także inne produkty bogate w białko – jaja, pasty mięsno-warzywne, sałatki jarzynowe z serem lub dobrymi wędlinami.
Ważna jest kompozycja śniadań. Jeśli dziecko pije sok, powinno dostać kanapkę z chudą, wędliną, twarożkiem lub pastą z jaj. Nie należy łączyć w jednym zestawie takich samych produktów, np. zupy mlecznej z lanymi kluskami i jajek. Dzieciom powyżej roku podajemy pieczywo: pszenne, żytnio-pszenne, razowe. Wartość energetyczna śniadania dla 2-3-latka powinna wynosić ok. 250-325 kcal, a dla przedszkolaka 350-425 kcal, co stanowi 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka w tym wieku.
Dziecko potrzebuje dużo energii już od samego rana
Najlepiej będzie, gdy przyzwyczaisz je do jedzenia pełnowartościowego śniadania, aby w ten sposób uzupełniło zasób energii po 8-10 godzinach nocnego snu. W skład idealnego śniadanka wchodzą następujące produkty: mleko i jego przetwory – 20%; proteiny (mięso, ryby, jajka) – 10%; owoce i warzywa – 50% oraz pieczywo i produkty zbożowe – 20%. Poczynając od trzeciego roku życia idealne menu na śniadanie powinno wyglądać następująco: 1 lub 2 niewielkie owoce, można również spożyć je w postaci soku; 1/2 miseczki płatków z mlekiem; ewentualnie jogurt i plasterek szynki. Dla urozmaicenia możesz również podać dwie kromki chleba z masłem i dżemem. Częsta zmiana menu jest bardzo ważna, gdyż dzieci, podobnie zresztą jak dorośli, nie lubią jeść stale tych samych potraw. Na śniadanie podawaj malcowi produkty dostarczające dużych ilości energii, takie jak ser, jajka, wędliny, pieczywo, owoce świeże i suszone.
1. Płatki owsiane z owocami
– 1 szklanka mleka 2% tł.
– 2 płaskie łyżki płatków owsianych,
– jabłko,
– łyżeczka rodzynek.
Rodzynki sparz, odcedź, ostudź. Mleko zagotuj i odlej ok. 1/2 objętości do przestudzenia. Do pozostałego mleka dodaj płatki owsiane. Gotuj do miękkości i uzyskania gęstej masy. Do miseczki nałóż porcję płatków, dodaj rodzynki, pokrojone lub utarte jabłko i polej przestudzonym mlekiem.
2. Tosty i kakao
Tosty
– 2 kawałki pieczywa tostowego pełnoziarnistego,
– 1 jajko,
– 1 łyżka kiełków z rzodkiewki,
– 1 łyżeczka masła,
– 3 pomidorki koktajlowe,
– sól, pieprz ziołowy
Pokrojone w trójkąty tosty podpiecz w tosterze lub piekarniku. Łyżkę masła rozpuść na patelni i usmaż jajka. Pod koniec smażenia dodaj kiełki, sól i pieprz do smaku. Tosty posmaruj masłem i na każdy wyłóż jajecznicę. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory.

Zdrowa dieta po porodzie jest niezbędna, żebyś mogła się zregenerować w połogu. Twój organizm po ciąży i porodzie jest osłabiony. Dlatego nie może teraz być mowy o odchudzaniu lub wykluczaniu z jadłospisu całych grup produktów. Pamiętaj też, że twój pokarm powstaje z krwi, nie tworzy się w jelitach ani przewodzie pokarmowym i nie powoduje u dziecka kolki czy wzdęć. Spis treści: Dieta po porodzie – ogólne zalecenia Dieta po cesarce Jadłospis po cesarce i po porodzie naturalnym Żywienie w połogu – dieta mamy karmiącej Dieta po porodzie – ogólne zalecenia Twoja codzienna dieta w połogu powinna być urozmaicona i bogata w odpowiednie składniki odżywcze. Komponując posiłki postaw na: przetwory zbożowe i węglowodany : pieczywo, kasze, makarony, ziemniaki. Dostarczają węglowodany złożone, które łagodnie i stopniowo podnoszą poziom glukozy we krwi. Dzięki temu dłużej jesteś syta. Cukry te mają jeszcze jedną zaletę: są najlepszym źródłem energii potrzebnej do wytwarzania mleka, a także do regeneracji organizmu po porodzie. zdrowe tłuszcze : do przygotowywania potraw używaj najlepiej oliwy i oleju rzepakowego . Dodawaj je do sałatek lub podawaj z chlebem. Mają witaminę E wspomagającą rozwój dziecka. Pieczywo smaruj masłem . Pamiętaj, że twarda margaryna zawiera kwasy trans, które nie są zalecane w żadnej zdrowej diecie. nabiał, chude mięso, ryby morskie: co najmniej trzy razy dziennie jedz nabiał i chude mięso (drób, cielęcinę, wołowinę). 2–3 razy w tygodniu sięgnij po ryby morskie . Gotuj je, piecz w folii lub grilluj. Produkty te zawierają pełnowartościowe białko niezbędne do regeneracji organizmu, wapń dla mocnych kości oraz żelazo poprawiające kondycję. przyprawy: natka, koperek, majeranek, bazylia, estragon, tymianek, kminek. ...
Dobrze skomponowana działa uspokajająco – jak szklanka ciepłego mleka wypita przed snem. Kolacja powinna być łatwo strawna i zawierać wysokowartościowe produkty spożywcze dostarczające białka, witamin oraz składników mineralnych – chude mięso, mleko i jego przetwory (kwaszone mleko, kefir, jogurt naturalny z dodatkiem miodu lub świeżych owoców). Młodszym dzieciom lepiej podawać białe pieczywo. Ciemne niekiedy może wywoływać dolegliwości trawienne, więc podajemy je od czasu do czasu w niewielkich ilościach. W drugim roku życia stopniowo przyzwyczajamy dziecko do jedzenia pieczywa pełnoziarnistego. Spraw, aby kolacja była nie tylko lekka, ale i smaczna! 1. Omlet z groszkiem – 1 cienki plasterek szynki, – 1 łyżka zielonego groszku, – 1 jajko, – 2 łyżeczki mleka, – 1 łyżeczka masła lub oleju, – szczypta soli. Posiekaj szynkę, młody groszek opłucz, wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody i odcedź. Roztrzep na puszystą masę jajko z 2 łyżeczkami mleka i odrobiną soli. Rozgrzej masło (olej) na małej patelni teflonowej. Zmieszaj masę jajeczną z dodatkami (szynką i groszkiem) i wlej ją na patelnię. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż jajko się zetnie i lekko przyrumieni. Delikatnie podważ omlet, wyłóż na talerz i podziel na porcje jak pizzę. Dodaj pomidor pokrojony w cząstki i od razu podawaj do jedzenia. 2. Bukiet warzywny z jajem – 2-3 różyczki kalafiora, – 1 mały ziemniak, – 1/2 małej marchwi, – 1 jajko, – 2 łyżeczki masła, – 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku. Umyj ziemniaka i marchewkę, obierz, opłucz i włóż do lekko osolonej wody (około 1 szklanki), dodaj różyczki kalafiora i ugotuj do miękkości (15-20 minut). Jajo umyj, sparz wrzątkiem, wbij do szklanki z 1 łyżeczką masła i wstaw szklankę do rondelka z wrzącą wodą. Wodę gotuj tak długo, aż...

Owocowy keks (od 18. miesiąca) SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - łyżka proszku do pieczenia - pół łyżeczki soli - pół szklanki cukru - jajko - szklanka mleka - pół kostki masła - szklanka mrożonych owoców (np. maliny, jagody, truskawki) - masło i tarta bułka do smarowania foremki PRZYGOTOWANIE: W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki, razem z ostudzonym masłem. Szybkimi ruchami wymieszaj ciasto tak, by pozostało lekko grudkowate. Na koniec dodaj nierozmrożone owoce. Formę keksową wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Napełnij ciastem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 200°C. Bałwankowa rodzina (od 18. miesiąca) SKŁADNIKI: - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 300 g mąki - pół szklanki cukru pudru - 2 łyżki startej skórki cytryny - 180 ml maślanki - 2 jajka - pół kostki masła - szczypta soli Pasta: - 2 szklanki cukru pudru - białko - łyżka wody PRZYGOTOWANIE: Masło roztop. Wymieszaj mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj maślankę z jajkami, wlej do miski z mąką, dodaj masło. Wyrób ciasto i przełóż do wysmarowanych masłem foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz, aż się zrumienią. Połącz cukier z białkiem i wodą. Polej ciastka. Z reszty lukru zagnieć masę. Zrób bałwankom brzuszki i główki. [CMS_PAGE_BREAK] Kokosowe kuleczki (od 2. roku) SKŁADNIKI: - pół szklanki płatków owsianych - 100 g nasion amarantusa (kupisz je w sklepie ze zdrową żywnością) -3/4 szklanki wiórków kokosowych - 100 g miękkiego masła - 3 łyżki płynnego mleka modyfikowanego - 2 łyżki cukru pudru - łyżka sezamu PRZYGOTOWANIE: Nasiona amarantusa gotuj w potrójnej ilości wody ok. 15 minut. Na patelni upraż płatki owsiane, sezam i połowę...