Dieta

Domowe nowalijki

Świeże i pełne witamin – o takie pyszności trudno pod koniec zimy. Przy odrobinie pracy kiełki, szczypiorek i natkę możesz wyhodować na swoim parapecie.

Wcale nie jesteś skazana na sklepowe nowalijki, które są teraz sztucznie nawożone, by szybciej rosły i pięknie wyglądały. Przechowywane przez całą zimę warzywa też nie zawierają tylu składników odżywczych co świeże. Nie mówiąc już o smaku.

Co zrobić, by w waszej diecie znalazły się tak potrzebne witaminy i składniki mineralne? Załóż własną plantację na okiennym parapecie. Dodatkowo twoja pociecha będzie miała mnóstwo radości, obserwując rosnące roślinki!

Kiełkujące witaminki
Nasiona zawierają cenne składniki, które są niezbędne, by wyrosły z nich nowe rośliny. Korzystne są również dla człowieka, a te ze skiełkowanych ziaren są też łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Kiełki bogate są w witaminy oraz składniki mineralne. Najlepiej jeść je na surowo, bo nie tracą swych właściwości. Przed jedzeniem najlepiej je opłukać. Najpopularniejsze są kiełki:
Brokułu: mają pikantny smak. Dobre do sałaty i kanapek. Zawierają sulforafan, który zapobiega nowotworom.
Słonecznika: o orzechowym smaku. Można je chrupać zamiast czipsów. Są m.in. źródłem magnezu, potasu i żelaza.
Lucerny: delikatne w smaku. Świetne do kanapek i surówek. Zawierają dużo witaminy A i witaminę B12.
Rzodkiewki: mają ostry, wyrazisty smak. Można je mieszać z twarożkiem, jogurtem, są bogate w witaminę C.
Fasoli Mung: lekko kwaskowate, chrupiące. Dobre na zimno i na gorąco. Fasola to doskonałe źródło białka.
Soczewicy: o delikatnym, mącznym smaku. Doskonałe do sałatek, past kanapkowych. Dostarczają kwasu foliowego (uwaga, przyszłe mamy!).
Jak to zrobić: w sklepach ze zdrową żywnością dostępne są nasiona do kiełkowania oraz tzw. kiełkownice – piętrowe naczynia z plastiku, w których umieszcza się ziarna. Trzeba tylko pamiętać, by nawilżać każde piętro osobno, bo kiełki potrzebują natlenionej wody.
Można je też uprawiać bez kiełkownicy. Małe nasiona (lucerny, rzodkiewki, lnu) wysyp na płaską tacę wyłożoną ligniną i dbaj, by miały mokro. Skiełkowanie większych nasion (słonecznika, soczewicy, brokułu) jest nieco trudniejsze. Potrzebujesz słoika lub talerza nakrytego wilgotną gazą. Nasiona wypłucz, mocz w przegotowanej wodzie przez 3–6 godzin. Potem odcedź, wsyp do słoika lub na talerz, zraszaj i dwa razy dziennie płucz. Kiełki będą gotowe po 2–7 dniach.

Cebulkowy szczypiorek
Szczypiorek ma dużo witamin (C, PP i B) i cenne dla zdrowia związki siarki. Jest lekko pikantny w smaku. Można nim przyprawiać i dekorować dania. Używaj go do sałatek, past, twarogu, jaj, ryb, zapiekanek, jajecznicy.
Jak to zrobić: do miski wsyp białe kamyczki kupione w kwiaciarni i wsadź w nie cebulki (najlepiej już kiełkujące). Obficie podlej i dbaj, by cały czas miały mokro. Po kilku dniach szczypiorkowe listki urosną. Zaletą kamykowej uprawy jest to, że można wyciągnąć cebulkę i pokazać dziecku, jak rosną jej korzonki.

Pietruszka z talerzyka
Natka to nieocenione źródło witaminy C – drobniutko posiekaną możesz dodawać do potraw niemowlakowi od 10. miesiąca życia. Jest bogata w sole mineralne, zawiera też kwas foliowy, który ułatwia przyswajanie żelaza – powinny pamiętać o niej przyszłe mamy. Dodawaj ją do zup, sosów, ryb, surówek, ziemniaków, sałatek.
Jak to zrobić: na talerzyk nalej około pół centymetra wody. Weź kilka pietruszek z maleńką nacią, zetnij korzeń tak, aby zostało go około centymetra, i połóż pietruszki na talerzyk z wodą. Ustaw je w nasłonecznionym miejscu, najlepiej na parapecie. Po kilku dniach pietruszka wypuści dużo zielonych listków.

Rzeżuchowa plantacja
Dziesięć dni przed świętami razem z dzieckiem wysiej rzeżuchę. Będzie nie tylko piękną dekoracją na Wielkanoc, ale także zdrowym dodatkiem do kanapek lub świątecznej sałatki.
1. Kupcie nasiona rzeżuchy. Przygotujcie talerzyk, watę (ligninę).
2. Talerzyk wyłóżcie watą. Dobrze zwilżcie ją wodą.
3. Nasiona namoczcie na dwie godziny w wodzie i wysiejcie je na watę.
4. Uprawę umieśćcie na parapecie, gdzie nasionka będą miały ciepło i odpowiednią ilość światła.
5. Codziennie podlewajcie rzeżuchę. Nie przesuszajcie podłoża – nasiona muszą mieć wilgotno, ale nie mogą pływać w wodzie!
6. Nożyczkami zetnijcie ją tuż nad watą, gdy będzie miała 5–7 cm.


Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia z SGGW.

Czy dzieci mogą jeść grzyby? Odpowiada ekspert [WIDEO]

dziecko, dziewczynka, kuchnia, owoce
Żywienie
Nie kupuj dziecku suplementów! Zimą też można znaleźć witaminy w jedzeniu!
Twoje dziecko jest blade i osowiałe po zimie? Nie musisz sięgać po suplementy diety, chyba że zaleci je lekarz. Witaminy i mikroelementy znajdziesz nie tylko w aptece. Znajdziesz je we własnej lodówce i spiżarni. Zobacz, gdzie jeszcze znajdziesz wartościowe jedzenie dla dzieci, gdy nie ma świeżych owoców i warzyw.

Witaminy dla dziecka z warzywniaka To prawda, że długo przechowywane owoce i warzywa są teraz mniej cenne niż latem i wczesną jesienią, ale to nie znaczy, że są bezwartościowe! Nadal zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych, flawonoidów i błonnika. Dlatego trzeba ich jeść jak najwięcej. Postaraj się, by na talerz dziecka trafiały najróżniejsze produkty, a nie tylko jabłko, marchewka i ziemniaki. Niech pozna smak cukinii, bakłażana, kalarepki czy różnych sałat. Poza jabłkami niech zjada także cytrusy, melony i inne egzotyczne owoce. Witaminy dla dziecka w słoiczkach i buteleczkach „Słoiczkowe” zupki i soczki dla niemowląt są pełne witamin, za to nie mają w sobie żadnych konserwantów ani innej chemii. Przygotowuje się je z przebadanych produktów, a długi termin ważności zawdzięczają pasteryzacji . Można je podawać nie tylko bobasom – w przypadku starszych dzieci mogą być kołem ratunkowym („O rany, nie zdążyłam ugotować obiadu”) albo bazą do bardziej „dorosłej” zupy – łatwo dodać do nich np. koncentrat czy przecier pomidorowy, przyprawy ziołowe, posiekaną natkę, koperek czy np. bazylię.   Witaminy dla dzieci w zamrażalniku Mrożone warzywa i owoce są niemal tak wartościowe jak świeże (np. 100 g świeżych malin zawiera 32 mg witaminy C, a mrożonych – 30!). W dobrze zaopatrzonych sklepach wybór mrożonek jest naprawdę imponujący: od truskawek czy malin po wydrylowane wiśnie i śliwki, od fasolki szparagowej czy szpinaku w liściach po najróżniejsze mieszanki, np. bukiety warzyw czy warzywa na patelnię (wcale nie trzeba ich na nią wrzucać, można je ugotować na parze). Kupuj jednak tylko mrożonki, w których warzywa czy owoce nie są zbrylone (pewnie już raz się rozmroziły).   Witaminy dla dziecka u babci w spiżarni Jeden z najcenniejszych skarbów, jaki możesz tam (albo w warzywniaku)...

mama z dzieckiem w kuchni
Fotolia
Przepisy
7 rad kulinarnych Katarzyny Jankowskiej z bloga „Mama Alergika Gotuje”
Oto kilka sprawdzonych porad kulinarnych od Katarzyny Jankowskiej, znanej blogerki i autorki książek kucharskich, m.in. „Mama Alergika Gotuje z Dziećmi”.

Kuchenne ciekawostki i porady są na miarę złota. Tym bardziej takie, które są sprawdzone przez doświadczonych kucharzy, a nie wszyscy jeszcze o nich słyszeli.  Oto kilka takich rad od MAG, czyli Katarzyny Jankowskiej, znanej z bloga Mama Alergika Gotuje, autorki książek kucharskich, m.in. "Mama Alergika Gotuje z Dziećmi". Prażenie kaszy Zdjęcie pochodzi z bloga Katarzyny Jankowskiej Prażenie kaszy jaglanej powoduje zmniejszenie jej naturalnej goryczki. Kupuj kaszę ekologiczną, jest nie tylko zdrowsza, bo pozbawiona pestycydów, ale także słodsza. Jeśli gotujesz kaszę na dania wytrawne, np. kotlety, dodaj do niej kurkumę, suszony imbir lub pieprz. Gotując kaszę na słodko, np. na krem jaglany, dodaj ekstrakt z wanilii i syrop roślinny zamiast soli. Sól do gotowania Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej Zwykła sól kamienna jest bardziej słona niż sól himalajska. Wsypuj jej mniej do potraw. Nie masz pod ręką miarki? Przy gotowaniu kaszy gryczanej czy komosy ryżowej, zastosuj zasadę: tyle samo wody do gotowania, ile komosy ryżowej czy kaszy gryczanej w kubku lub szklance (stosunek 1:1). Smażenie naleśników i pancakesów Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej Kiedy wylejesz na patelnię ciasto na pancakesy, zmniejsz ogień, aby placki nie smażyły się za szybko, pozwól im powoli rosnąć, a potem przewróć je na drugą stronę. Używaj drewnianej łopatki. Pieczone ziemniaczki Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej Rumiane ziemniaczki pieczone w piekarniku świetnie smakują polane roślinną śmietaną z dodatkiem czosnku, soli i soku z cytryny. Jeśli nie możesz jeść zwykłych ziemniaków, w ten sam sposób przygotuj słodkie ziemniaki, czyli bataty. Pokrój je jednak na mniejsze kawałki. Parzenie pomidorów Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej Jeśli do leczo albo pizzy dodajesz...

Dzieci z marchewką
Fotolia
Żywienie
Co jeść jesienią? + jadłospis na odporność - do druku
Wokół zimno, mokro i nieprzyjemnie. Jedzenie powinno teraz pomóc nam przetrwać jesienny czas, a więc zwiększyć odporność, dostarczyć sporo energii i rozgrzewać. Podpowiadamy, co jeść w chłodne miesiące.

Mimo że żyjemy dziś zupełnie inaczej niż nasi przodkowie, którzy byli bardziej zależni od natury niż my, nasze organizmy nadal funkcjonują zgodnie z rytmem przyrody, dostosowując się do pór roku. Dlatego gdy za oknem jesień, a potem zima, najlepiej jeść produkty sezonowe , naturalnie dostępne w tej porze roku. Takie jedzenie będzie służyć naszemu zdrowiu , a także rozgrzeje i doda energii. Ważne też, by jesienią i zimą jak najczęściej jadać dania gotowane, na ciepło . I robić to regularnie! Podawaj różne kasze Za najzdrowsze uważane są zwłaszcza dwie kasze: jaglana i gryczana. Ale warto też pamiętać o kaszy jęczmiennej (pęczaku, perłowej, mazurskiej). Najważniejsze, by jadać kasze jak najgrubsze . Ziarna, z których powstają, są wtedy mało oczyszczone i rozdrobnione, więc zachowują większość naturalnych wartości. A są to witaminy, zwłaszcza z grupy B (m.in. ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), a także witamina PP (ma duże znaczenie w procesach krwiotwórczych – zapobiega anemii – i poprawia stan skóry). Tej ostatniej szczególnie dużo jest w kaszach jęczmiennych. Kasze zawierają też sporo składników mineralnych: fosforu, wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Dają energię na długo. Postaw na rośliny strączkowe Czyli fasola, soczewica, groch czy cieciorka. Najlepiej podawać je z innymi warzywami i dodatkiem kaszy. Rośliny strączkowe zawierają nie tylko dużo białka, ale także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Kiełki roślin strączkowych (np. soczewicy, fasoli mung) są dobrym źródłem witaminy C i są łatwiej strawne niż suszone ziarna. Dostarczają sporo energii, której zimą potrzeba do ogrzania organizmu . Mogą być składnikiem zup, a także dodatkiem do drugiego dania lub składnikiem past do chleba. Zobacz...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Dzień Wagarowicza
Czas wolny
Dzień wagarowicza 2023 – kiedy obchodzimy i jak go spędzić?
Dominika Bielas
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
pierwszy dzień wiosny
Czas wolny
Pierwszy dzień wiosny 2023 – kiedy wypada, jak się obchodzi? (tradycje i zwyczaje)
Ewa Janczak-Cwil
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Marzanna: co to jest i jak wygląda? Co symbolizuje obrzęd topienia marzanny?
Aktualności
Marzanna: jak wygląda, co symbolizuje topienie marzanny?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak