Potrawy z grilla dla przedszkolaka
Sprawdź, jakie potrawy warto przyrządzić dziecku na grillu. Porady i przepisy!
1 z 5
Przedszkolaki lubią rodzinne grillowanie. Dzieciom w tym wieku możemy podawać nie tylko mięso, które przyżądzone na grillu jest kruche i soczyste, ale również warzywa, ryby, czy owoce.
Pamiętaj tylko o kilku zasadach grillowania z dzieckiem:
- używamy tacek aluminiowych, gdyż dym ze spalonego tłuszczu jest szkodliwy
- sprawdzamy, czy mięso dobrze się upiekło
- nigdy nie używamy ropy lub parafiny
- używajmy węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Unikamy drzew iglastych, gdyż zawierają dużo żywicy, która spalając się może uwalniać szkodliwe substancje
- pamiętamy, aby dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
2 z 5
Grillowane mięso
Grillowane mięso
Dzieci wola mięsko w małych kawałkach niż dużych porcjach, dlatego idealne dla przedszkolaka będą szaszłyki.
Można przyrządzić je z ananasem lub warzywkami.
Szaszłyk z ananasem - Marynujemy pokrojonego w kawałki ananasa (ok. 20 min) w soku z cytryny połączonym z miodem i przyprawami. Tak zamarynowanego ananasa nabijamy naprzemiennie z kiełbaską na patyczki do szaszłyków. Polewamy rozpuszczonym masełkiem i grillujemy ok. 10 min.
Szaszłyk z warzywami - Naprzemiennie nadziewamy na patyczki do szaszłyków kostkę mięsa ( chudą, zamarynowaną cielęcinę), pół ziemniaka i brokułową różyczkę (uprzednio blanszowaną). Ułożone na tacce szaszłyki polewamy marynatą i grilluj 20–30 minut. Co jakiś czas je obracając. Smaczne z sosem jogurtowym.
3 z 5
Rybka z grilla
Rybka z grilla
Umyte dzwonki łososia nacieramy śmietaną wymieszaną z solą i skórką cytryny. Upieczone na grillu kawałki łososia możemy ozdobić koperkiem. Idealnie pasują do frytek lub pieczonych ziemniaczków.
4 z 5
Grillowane warzywa
Grillowane warzywa
Możecie grillować ziemniaczki, marchewki, pomidory.
Pieczone ziemniaki z grilla
Ziemniaki umyć, osuszyć. Każdy z ziemniaków owinąć szczelnie w folie aluminiową. Ziemniaki ułożyć na średniej wysokości na grillu i piec do miękkości (około 40 minut). W tym czasie 4 łyżki majonezu wymieszać z posiekanym koperkiem i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Po wyjęciu z folii aluminiowej ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, spożywać maczając w sosie.
Marchewka z grilla
Obrać marchewkę i cebulę. Zetrzeć. Odsączyć kukurydzę. Warzywa wymieszać i przyprawić. Rozłożyć na folii aluminiowej. Posypać wiórkami masła. Zawinąć. Piec, aż marchewka będzie miękka, ok. 7 minut. Od razu podawać.
Grillowane pomidory
Umyć, osuszyć pomidory i naciąć na krzyż po przeciwnej stronie ogonka. Obrać czosnek. Posiekać. Rozetrzeć z solą. Posmarować w miejscu nacięcia. Oprószyć oregano, solą i pieprzem. Położyć kawałek masła na każdym pomidorze. Grillować pięć minut na tacce aluminiowej.
5 z 5
Owoce z grilla
Owoce z grilla
Grillować można nie tylko warzywa, ale również owoce. Są wspaniałą porcją zdrowego, wiosennego deseru.
Grillowane jabłka z grilla
Umyć i obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny. Na małym ogniu połączyć miód i masło. Stale mieszać, żeby się nie przypaliło. Grillować jabłka po ok. 3 minuty z każdej strony. Smarować co jakiś czas mieszanką z masła i miodu. Oprószyć cynamonem i cukrem.
Grillowe banany z lodami
Ułożyć nieobrane banany na grillu. Umieścić je wysoko nad żarem. Piec aż skórka stanie się czarna. Przełożyć na talerz. Wzdłuż naciąć. Delikatnie rozchylić skórkę i miąższ. W przygotowane miejsce nałożyć lody.
Smacznego!!!